Foto: Flickr/Gonzalo Merat

Hei. Treg mage er jo vanlig problem for babyer i det de går over fra morsmelk til fast føde.

Men vi har ikke treg avføring men rett og slett forestoppelse. Vår lille datter på 6 mnd er stor og trenger tydeligvis mer mat, hun våkner 3-4 ganger hver natt for melk. Hun får ikke til å drikke av flaske hverken melk eller vann. Jeg øver med henne hver dag. Hun ser ikke ut til å like vann, for hun lukker munnen når jeg tar det på skje. Har prøvd både varmt og kaldt. Helt siden hun ble født har hun hatt sjelden avføring (opptil 14 dg). Hun har ikke vært så veldig plaget av den grunn, for hun har kun fått mm. Nå har vi begynt å presentere grøt for henne. Hun spiser gjerne en full porsjon. Jeg har prøvd et par forskjellige grøter. Men det virker som magen ikke henger med.

Da det var gått 5 dager med en porsjon grøt hver dag så turte jeg ikke gi mer, for hun fikk ikke avføring. I går, etter en uke, fikk hun endelig ut litt men da måtte jeg hjelpe til å trykke beina opp mot magen. Idag virker hun i ulage. Jeg har forsøkt gi henne sviskemos, både i grøten og enslig. Men det virker d rett og slett som hun bare får mer vondt i magen av. Det skjer ihvertfall ingenting. Jeg fikk anbefalt å gi probiotika til henne, kjøpt på sunkost, men etter 3-4 dager med det så har det ikke gitt noe effekt.

Vår eldste sønn var helt lik. Han måtte få klyster flere ganger i alderen 6-10 mnd. Og det førte til at han ikke hadde lyst på mat, for hvem orker vel mat når en er stappfull. Det rettet seg da han ikke ville amme lenger (ca. 10 mnd) og måtte få melk på flaske. Da fikk han tydeligvis nok væske til at magen fungerte. Men denne snuppa vil da ikke ta flaske, og drikker bare akkurat det hun har lyst til når hun ammer og får tydeligvis ikke nok væske i seg til å få magen til å fungere. Jeg kan jo ikke akkurat ikke gi henne fast føde heller fremover, men er helt i villrede på hva jeg skal gjøre. Jeg har forsøkt de vanlige rådene med bad, massasje på magen, har til og med forsøkt det vonde rådet med termometer i stumpen. Ingenting hjelper her. Hva kan man finne på? Hvor lang tid kan man la det gå før hun bør ha avføring når hun har et måltid om dagen med fast føde? Når kan man begynne å gi biola f. eks? Hvordan kan jeg gå frem med tilvenning av mat til henne, hvilken type grøt vil være mest hensiktsmessig/middag?


Barn er forskjellige mht hvor ofte de tømmer magen, og som du selv sier virker det som om dine barn tømmer seg nokså sjeldent. Likevel kan det være greit å ta en tur til legen for å sjekke henne ut ettersom din sønn hadde såpass store problemer med magen. Du kan nok ha rett i at datteren din vil bli bedre i magen hvis hun får i seg mer væske. Jeg vet ikke hvor ofte du ammer, men hvis du ammer en del kan det være lurt at du drikker mye vann slik at melken din blir litt vandig. Dermed vil datteren din kunne få i seg mer væske på den måten. Siden hun er over 6 mnd har hun ikke lenger behov for å amme om natten. Sannsynligvis får hun heller ikke i seg så stor mengder melk hver gang hun ammer hvis hun ammer såpass ofte. Prøv derfor å slutte med nattamming, og gi henne heller en skikkelig "full pupp" på morgen. Dette i seg selv kan kanskje være med på å løse problemet deres.

Det kan også hende at du bør gjøre en litt mer gradvis overgang til mat enn hva dere har gjort til nå. Forsett å amme, og gi kun små porsjoner med grøt. Du kan gjerne også gi fruktpure og grønnsaksmos som inneholder fiber og dermed kan gjøre datteren din mindre forstoppet. Bruk gjerne fullkornsgrøt etterhver, siden den inneholder mer fiber. Fortsett gjerne med å gi sviskepure, og prøv å gi litt juice blandet med vann fra tåteflaske eller tutekopp. Kanskje dette vil falle i smak hos datteren din. Biola og andre melkeprodukter bør du vente med til hun er rundt et år, fordi melkeprodukter fort kan fortrenge annen jernrik mat. Og den viktigste grunnen til at hun bør få i seg noe annet enn morsmelk er at hun trenger mer jern enn hva hun får gjennom morsmelken. Vanlig melk virker dessuten stoppende.

Både massering av magen, og lett pressing av knærne opp mot magen etter at hun har spist kan også være bra. Prøv å unngå å stimulere avføringsrefleksen med termometer o.l, ettersom dette kan gjøre at hun blir avhenging av slik stimuli for å klare å tømme seg.

Ønsker dere lykke til videre!

Cathrine

Har du spørsmål til eksperten? Klikk her