Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Heisann! Jeg lurer på hva som er det ideelle kostholdet i forbindelse med eksamen?

Finnes det mat som kan gjøre meg mer våken og skjerpet?


Svar:

Hei du!

Det er lurt å være litt bevisst på hva du spiser både før og under eksamen. Noe av det viktigste er at du får i deg en skikkelig frokost, slik at du er konsentrert og kan prestere bra under selve eksamen. Det er lurt å velge en fiberrik frokost som for eksempel grovt brød eller knekkebrød med pålegg eller frokostblanding med mye fiber og lite sukker. Dette er nemlig med på å gi deg et stabilt blodsukker hele resten av dagen. Et problem i forbindelse med eksamen, er at man ofte er litt nervøs i forkant og derfor ikke klarer å spise så mye. Heldigvis behøver ikke dette å gå så altfor mye utover eksamensresultatet, ihvertfall ikke hvis du passer på at du tar med deg nok mat og drikke som du kan ha under selve eksamen.

Mange pleier å ta med seg brus og godteri til eksamen. Hvis du er en type som sliter med store svingninger i blodsukkeret er ikke det så lurt, fordi du vil få et høyt blodsukker rett etter at du har fått i deg dette sukkeret, men så vil blodsukkeret falle ganske raskt og faktisk bli lavere enn det var før du fikk i deg sukker. Dette er selvfølgelig ikke bra for konsentrasjonen. Men, for noen kan det være helt greit å fylle på med litt søtsaker under eksamen. Sukkeret kan nemlig være den ekstra lille piffen som gjør at du klarer å prestere enda litt bedre. Men spiser du søtsaker, bør du faktisk fylle på jevnlig ved å spise litt av gangen istedenfor å spise alt på en gang.

Men uansett, er det lurt å ta med en skikkelig matpakke, og gjerne litt frukt og grønt ved siden av. Og husk nok drikke!

Lykke til!

Cathrine Borchsenius
Klinisk ernæringsfysiolog
Daglig leder www.bramat.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke