Faktaarkene er skrevet av ernæringsfysiologer i Bramat.no i samarbeid med Nutricia og LHL.
Faktaarkene omhandler kosthold ved ulike sykdommer/helsetilstander, og er ment som en generell veiledning til pasienter, pårørende og helsepersonell. Bramat.no gjør oppmerksom på at det i en del tilfeller også er nødvendig med individuell kostveiledning.
Triglyserider er en type fettstoffer som du ikke bør ha for mye av i blodet. Høye triglyserider øker nemlig risikoen for hjerte- og karsykdom.
For lavt inntak av energi og næringsstoffer i forhold til kroppens behov er den vanligste årsaken til dårlig eller manglende vekst hos barn.
De fleste har opplevd å ha dårlig appetitt, for eksempel i forbindelse med sykdom. Noen dager med lite mat gjør ikke så mye, men hvis matlysten er dårlig over langt tid kan det gå utover vekt og helse.
Sarkopeni er et syndrom som kjennetegnes ved dramatisk minskning i muskelmasse, -styrke og -funksjon hos eldre.
Mange som må holde sengen over tid, utvikler trykksår som kan være vanskelig å bli kvitt.
Flere sykdommer kan gi fullstendig eller delvis tap av nyrefunksjonen.
En del sykdommer fører til økt behov for energi, protein og andre næringsstoffer.