Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fettinnholdet.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Har du noen gang lurt på hvilket bacon som er sunnest, eller gått ut ifra at alt bacon er usunt? Sannheten er at næringsinnholdet i de fleste bacon-produkter varierer over tid, slik at det faktisk er ganske utfordrende å vite hvilken type som et sunnest.

Men noen bacon er mye magrere enn de andre, og skiller seg derfor positivt ut.

Tre hovedgrupper av bacon

Bacon kan grovt inndeles i magert (mindre enn 10 % fett), mellomfeit (mellom 10-20 % fett) og vanlig feit bacon (mer enn 20 % fett). I den magreste gruppen finner vi bacon av svin, storfe og kalkun, mens feitere bacon kun er laget av svin.

Vekslende fettinnhold

Til tross for at mange produsenter deklarer fettinnholdet i sitt bacon, er dette kun veiledende eller grove gjennomsnittverdier. I virkeligheten kan hver bacontype ha et svært varierende fettinnhold fra produkt til produkt, gjerne 10 prosent variasjon. Av samme grunn er det like mange produsenter som faktisk ikke deklarerer næringsinnholdet.

Bacon er nemlig et produkt der både innholdet av fett og energi naturlig varierer mye. Når fettinnholdet går opp, synker protein- og vanninnholdet.

Saltinnholdet varierer med fettinnholdet

Når bacon saltes, vil ikke fettet ta til seg dette saltet. Det er kun kjøttet som tar til seg salt, med mindre saltlake sprøytes direkte inn i produktet. Velger du en type bacon med mye fett og lite kjøtt, får du dermed et bacon med mindre salt, enn om du velger en type med mye kjøtt som har tatt til seg mye salt.

Slik velger du bacon

Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier, fett og mettet fett. Du kan også prøve å se etter bacon med færre hvite striper. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det. Ulempen er at da kan du få et produkt som kan være litt saltere.

Er du en av dem som spiser en del salt fra før, og som bør kutte ned på saltet, kan det være lurt å velge bacon etter saltinnhold, og ikke være så opptatt av fettet. Mye av fettet på baconet smelter tross alt bort i stekepannen. Jo mer du steker baconet, jo ”magrere” blir det baconet du ender opp med å spise. Med mindre du heller stekefettet over maten før du begynner å spise da.

Det er også lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å spise mat som er ”røkt” med røykearoma (også kalt regenerert røyk eller flytende røyk) fremfor tradisjonell røyking. Metode for røyking kan ha en påvirkning på kreftrisiko. På en del av baconet som er med i denne testen, er det oppgitt om det er brukt røykaroma eller tradisjonell røyking, på andre står det ingenting om dette.

Les også: Er røkt mat farlig?

Å spise bacon en gang i blant er neppe skadelig, men dersom du har bacon på tallerkenen flere ganger i uken kan du med fordel velge det magreste og et med røykearoma.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. Vi har gått ut fra næringsinnholdet som er deklarert på hvert produkt, selv om vi et at dette kan variere fra produkt til produkt innen hver type. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned.

Vi har valgt å gi terningkast 2-6 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.

Testresultater

Bjerke Biffbacon okse

bjerke-biffbacon_okse

En av testens vinnere. Minst fett av alle, greit med salt.

terning6

Energi: 429 kJ (102 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 15,9 g
Salt: 1,4 g
Røyking: varmrøkt
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Bjerke AS

Prior Kalkunbacon

prior-kalkunbacon

En av testens vinnere. Lite mettet fett, bra med protein.

terning6

Energi: 648 kJ (155 kcal)
Fett: 7,5 g
Mettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 4,1 g
Protein: 18,0 g
Salt: 1,9 g
Røyking: røkt
Kjøtt/sideflesk: 93%
Produsent/distributør: Nortura SA

Grøstad Tørrsaltet bacon i skiver

grostad-torrsaltet

En av testens vinnere. Bra med protein, lite mettet fett.

terning6

Energi: 1389 kJ (332 kcal)
Fett: 28,5 g
Mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 1,8 g
Protein: 17,9 g
Salt: 2,2 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Grøstad Gris AS

Bjerke Kalkunbacon røkt på flis

bjerke-kalkunbacon

Minst mettet fett av alle, mye protein, men en del salt.

terning5

Energi: 417 kJ (100 kcal)
Fett: 1,4 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,2 g
Protein: 19,3 g
Salt: 2,5 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 84%
Produsent/distributør: Bjerke AS

Jacobs Tørrsaltet nakkebacon

jacobs-torrsaltet_nakkebacon

Bra med protein, greit med mettet fett.

terning5

Energi: 1014 kJ (242 kcal)
Fett: 18,4 g
Mettet fett: 6,9 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 19,5 g
Salt: 2,2 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Unil AS

Finsbråten Favoritt bacon

finsbraten-favoritt_bacon

Greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne.

terning4

Energi: 1067 kJ (258 kcal)
Fett: 22,0 g
Mettet fett: 7,2 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 14,8 g
Salt: 1,7 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Finsbråten AS

Vossakjøtt Spesialmodna eldhusbacon

vossakjot-eldhusbacon

Lite salt men mye mettet fett.

terning4

Energi: 1590 kJ (385 kcal)
Fett: 37,0 g
Mettet fett: 14,0 g
Karbohydrater: 0,5 g
Protein: 14,0 g
Salt: 1,3 g
Røyking: røykt
Kjøtt/sideflesk: 108 g sideflesk til 100 g ferdigvare
Produsent/distributør: Vossakjøtt AS

Finsbråten Originalen bacon

finsbraten-original_bacon

Relativt mye mettet fett.

terning3

Energi: 1400 kJ (340 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 11,0 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,0 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Finsbråten AS

Coop Jaktbacon

coop-jaktbacon

En del mettet fett.

terning3

Energi: 1267 kJ (303 kcal)
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 10,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS

First Price Bacon med svor

first_price-bacon_m_svor

Relativt mye salt og mettet fett.

terning3

Energi: 1410 kJ (341 kcal)
Fett: 31,5 g
Mettet fett: 11,2 g
Karbohydrater: 0,3 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Unil AS

Bjerke Villmarksbacon røkt på flis

bjerke-villmarksbacon

Mye salt, greit med protein.

terning3

Energi: 1057 kJ (253 kcal)
Fett: 21,0 g
Mettet fett: 7,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 16,0 g
Salt: 3,0 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Bjerke AS

Gilde Bacon i skiver

gilde-bacon_i_skiver

En del mettet fett, ikke spesielt mye protein.

terning3

Energi: 1391 kJ (337 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 11,0 g
Karbohydrater: 0,2 g
Protein: 12,0 g
Salt: 2,1 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 89%
Produsent/distributør: Nortura SA

Coop Bacon uten svor økonomipakke

coop-bacon_u_svor_okonomipakning

Relativt mye salt og mettet fett.

terning3

Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS

Coop Bacon uten svor

coop-bacon_u_svor

Relativt mye salt og mettet fett.

terning3

Energi: 1456 kJ (348 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS

Gilde Stjernebacon

gilde-stjernebacon

Relativt mye salt og mettet fett.

terning3

Energi: 1246 kJ (301 kcal)
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 9,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,4 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Nortura SA

Nordfjord Tørrsaltet bacon

nordfjord-torrsaltet

Relativt mye salt og mettet fett.

terning2

Energi: 1444 kJ (345 kcal)
Fett: 33,0 g
Mettet fett: 12,3 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 12,0 g
Salt: 2,1 g
Røyking: røykt
Kjøtt/sideflesk: 102 g kjøttråvare til 100 g ferdigvare
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS

Gilde Skogsbacon

gilde-skogsbacon

Relativt mye salt og mettet fett.

terning2

Energi: 1434 kJ (347 kcal)
Fett: 33,0 g
Mettet fett: 12,0 g
Karbohydrater: 0,5 g
Protein: 12,0 g
Salt: 2,4 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 89%
Produsent/distributør: Nortura SA

Tulip Den originale bacon

tulip-den_originale_bacon

Mye salt og mettet fett.

terning2

Energi: 1320 kJ (321 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 12,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 15,0 g
Salt: 2,7 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Tulip Norge AS

Xtra Bacon i skiver med svor

xtra-bacon_m_svor

Mye salt og mettet fett.

terning2

Energi: 1402 kJ (338 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 12,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,8 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS

Nordfjord Bacon

nordfjord-bacon

Mye salt og mettet fett.

terning2

Energi: 1266 kJ (303 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 10,6 g
Karbohydrater: 0,6 g
Protein: 10,0 g
Salt: 2,9 g
Røyking: røkt
Kjøtt/sideflesk: 90%
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS

REMA 1000 Prima Bacon med svor

rema1000-prima_bacon_m_svor

Mye salt og mettet fett.

terning2

Energi: 1283 kJ (311 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 11,4 g
Karbohydrater: 0,6 g
Protein: 12,0 g
Salt: 3,0 g
Røyking: røkt
Kjøtt/sideflesk: 89%
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gProtein, gSalt, gRøykingKjøtt/sideflesk
Bjerke Biffbacon okse, Bjerke AS 429 102 3,5 1,4 0,0 15,9 1,4 varmrøkt -
Prior Kalkunbacon , Nortura SA 648 155 7,5 2,4 4,1 18,0 1,9 røkt 93%
Grøstad Tørrsaltet bacon i skiver, Grøstad Gris AS 1389 332 28,5 1,3 1,8 17,9 2,2 - -
Bjerke Kalkunbacon røkt på flis, Bjerke AS 417 100 1,4 0,4 2,2 19,3 2,5 røykaroma 84%
Jacobs Tørrsaltet nakkebacon, Unil AS 1014 242 18,4 6,9 0,0 19,5 2,2 - -
Finsbråten Favoritt bacon, Finsbråten AS 1067 258 22,0 7,2 0,1 14,8 1,7 røykaroma 91%
Vossakjøtt spesialmodna eldhusbacon, Vossakjøtt AS 1590 385 37,0 14,0 0,5 14,0 1,3 røykt 108 g sideflesk til 100 g ferdigvare
Finsbråten Originalen bacon, Finsbråten AS 1400 340 32,0 11,0 0,1 14,0 2,0 - 96%
Coop Jaktbacon, Fatland Ølen AS 1267 303 27,0 10,0 1,0 14,0 2,2 røykaroma 96%
First Price Bacon med svor, Unil AS 1410 341 31,5 11,2 0,3 14,0 2,2 røykaroma 96%
Bjerke Villmarksbacon røkt på flis, Bjerke AS 1057 253 21,0 7,0 0,0 16,0 3,0 - -
Gilde Bacon i skiver, Nortura SA 1391 337 32,0 11,0 0,2 12,0 2,1 røykaroma 89%
Coop Bacon uten svor økonomipakke, Fatland Ølen AS 1440 350 32,0 13,0 1,0 14,0 2,2 røykaroma 91%
Coop Bacon uten svor, Fatland Ølen AS 1456 348 32,0 13,0 1,0 14,0 2,2 røykaroma 91%
Gilde Stjernebacon, Nortura SA 1246 301 27,0 9,7 0,5 14,0 2,4 røykaroma 96%
Nordfjord Tørrsaltet bacon, Nordfjordkjøtt AS 1444 345 33,0 12,3 0,0 12,0 2,1 røykt 102 g kjøttråvare til 100 g ferdigvare
Gilde Skogsbacon, Nortura SA 1434 347 33,0 12,0 0,5 12,0 2,4 røykaroma 89%
Tulip Den originale bacon, Tulip Norge AS 1320 321 29,0 12,0 0,0 15,0 2,7 - -
Xtra Bacon i skiver med svor, Fatland Ølen AS 1402 338 32,0 12,0 1,0 14,0 2,8 røykaroma 91%
Nordfjord Bacon , Nordfjordkjøtt AS 1266 303 29,0 10,6 0,6 10,0 2,9 røkt 90%
REMA 1000 Prima Bacon med svor, Nordfjordkjøtt AS 1283 311 29,0 11,4 0,6 12,0 3,0 røkt 89%
Foto: Erik Helgeneset