Stor forskjell på fettinnholdet.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Har du noen gang lurt på hvilket bacon som er sunnest, eller gått ut ifra at alt bacon er usunt? Sannheten er at næringsinnholdet i de fleste bacon-produkter varierer over tid, slik at det faktisk er ganske utfordrende å vite hvilken type som et sunnest.
Men noen bacon er mye magrere enn de andre, og skiller seg derfor positivt ut.
Tre hovedgrupper av bacon
Bacon kan grovt inndeles i magert (mindre enn 10 % fett), mellomfeit (mellom 10-20 % fett) og vanlig feit bacon (mer enn 20 % fett). I den magreste gruppen finner vi bacon av svin, storfe og kalkun, mens feitere bacon kun er laget av svin.
Vekslende fettinnhold
Til tross for at mange produsenter deklarer fettinnholdet i sitt bacon, er dette kun veiledende eller grove gjennomsnittverdier. I virkeligheten kan hver bacontype ha et svært varierende fettinnhold fra produkt til produkt, gjerne 10 prosent variasjon. Av samme grunn er det like mange produsenter som faktisk ikke deklarerer næringsinnholdet.
Bacon er nemlig et produkt der både innholdet av fett og energi naturlig varierer mye. Når fettinnholdet går opp, synker protein- og vanninnholdet.
Saltinnholdet varierer med fettinnholdet
Når bacon saltes, vil ikke fettet ta til seg dette saltet. Det er kun kjøttet som tar til seg salt, med mindre saltlake sprøytes direkte inn i produktet. Velger du en type bacon med mye fett og lite kjøtt, får du dermed et bacon med mindre salt, enn om du velger en type med mye kjøtt som har tatt til seg mye salt.
Slik velger du bacon
Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier, fett og mettet fett. Du kan også prøve å se etter bacon med færre hvite striper. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det. Ulempen er at da kan du få et produkt som kan være litt saltere.
Er du en av dem som spiser en del salt fra før, og som bør kutte ned på saltet, kan det være lurt å velge bacon etter saltinnhold, og ikke være så opptatt av fettet. Mye av fettet på baconet smelter tross alt bort i stekepannen. Jo mer du steker baconet, jo ”magrere” blir det baconet du ender opp med å spise. Med mindre du heller stekefettet over maten før du begynner å spise da.
Det er også lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å spise mat som er ”røkt” med røykearoma (også kalt regenerert røyk eller flytende røyk) fremfor tradisjonell røyking. Metode for røyking kan ha en påvirkning på kreftrisiko. På en del av baconet som er med i denne testen, er det oppgitt om det er brukt røykaroma eller tradisjonell røyking, på andre står det ingenting om dette.
Les også: Er røkt mat farlig?
Å spise bacon en gang i blant er neppe skadelig, men dersom du har bacon på tallerkenen flere ganger i uken kan du med fordel velge det magreste og et med røykearoma.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. Vi har gått ut fra næringsinnholdet som er deklarert på hvert produkt, selv om vi et at dette kan variere fra produkt til produkt innen hver type. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned.
Vi har valgt å gi terningkast 2-6 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.
Testresultater
Bjerke Biffbacon okse
En av testens vinnere. Minst fett av alle, greit med salt.
Energi: 429 kJ (102 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 15,9 g
Salt: 1,4 g
Røyking: varmrøkt
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Bjerke AS
Prior Kalkunbacon
En av testens vinnere. Lite mettet fett, bra med protein.
Energi: 648 kJ (155 kcal)
Fett: 7,5 g
Mettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 4,1 g
Protein: 18,0 g
Salt: 1,9 g
Røyking: røkt
Kjøtt/sideflesk: 93%
Produsent/distributør: Nortura SA
Grøstad Tørrsaltet bacon i skiver
En av testens vinnere. Bra med protein, lite mettet fett.
Energi: 1389 kJ (332 kcal)
Fett: 28,5 g
Mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 1,8 g
Protein: 17,9 g
Salt: 2,2 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Grøstad Gris AS
Bjerke Kalkunbacon røkt på flis
Minst mettet fett av alle, mye protein, men en del salt.
Energi: 417 kJ (100 kcal)
Fett: 1,4 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,2 g
Protein: 19,3 g
Salt: 2,5 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 84%
Produsent/distributør: Bjerke AS
Jacobs Tørrsaltet nakkebacon
Bra med protein, greit med mettet fett.
Energi: 1014 kJ (242 kcal)
Fett: 18,4 g
Mettet fett: 6,9 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 19,5 g
Salt: 2,2 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Unil AS
Finsbråten Favoritt bacon
Greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1067 kJ (258 kcal)
Fett: 22,0 g
Mettet fett: 7,2 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 14,8 g
Salt: 1,7 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Vossakjøtt Spesialmodna eldhusbacon
Lite salt men mye mettet fett.
Energi: 1590 kJ (385 kcal)
Fett: 37,0 g
Mettet fett: 14,0 g
Karbohydrater: 0,5 g
Protein: 14,0 g
Salt: 1,3 g
Røyking: røykt
Kjøtt/sideflesk: 108 g sideflesk til 100 g ferdigvare
Produsent/distributør: Vossakjøtt AS
Finsbråten Originalen bacon
Relativt mye mettet fett.
Energi: 1400 kJ (340 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 11,0 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,0 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Coop Jaktbacon
En del mettet fett.
Energi: 1267 kJ (303 kcal)
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 10,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
First Price Bacon med svor
Relativt mye salt og mettet fett.
Energi: 1410 kJ (341 kcal)
Fett: 31,5 g
Mettet fett: 11,2 g
Karbohydrater: 0,3 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Unil AS
Bjerke Villmarksbacon røkt på flis
Mye salt, greit med protein.
Energi: 1057 kJ (253 kcal)
Fett: 21,0 g
Mettet fett: 7,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 16,0 g
Salt: 3,0 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Bjerke AS
Gilde Bacon i skiver
En del mettet fett, ikke spesielt mye protein.
Energi: 1391 kJ (337 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 11,0 g
Karbohydrater: 0,2 g
Protein: 12,0 g
Salt: 2,1 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 89%
Produsent/distributør: Nortura SA
Coop Bacon uten svor økonomipakke
Relativt mye salt og mettet fett.
Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Coop Bacon uten svor
Relativt mye salt og mettet fett.
Energi: 1456 kJ (348 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,2 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Gilde Stjernebacon
Relativt mye salt og mettet fett.
Energi: 1246 kJ (301 kcal)
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 9,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,4 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 96%
Produsent/distributør: Nortura SA
Nordfjord Tørrsaltet bacon
Relativt mye salt og mettet fett.
Energi: 1444 kJ (345 kcal)
Fett: 33,0 g
Mettet fett: 12,3 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 12,0 g
Salt: 2,1 g
Røyking: røykt
Kjøtt/sideflesk: 102 g kjøttråvare til 100 g ferdigvare
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Gilde Skogsbacon
Relativt mye salt og mettet fett.
Energi: 1434 kJ (347 kcal)
Fett: 33,0 g
Mettet fett: 12,0 g
Karbohydrater: 0,5 g
Protein: 12,0 g
Salt: 2,4 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 89%
Produsent/distributør: Nortura SA
Tulip Den originale bacon
Mye salt og mettet fett.
Energi: 1320 kJ (321 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 12,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 15,0 g
Salt: 2,7 g
Røyking: -
Kjøtt/sideflesk: -
Produsent/distributør: Tulip Norge AS
Xtra Bacon i skiver med svor
Mye salt og mettet fett.
Energi: 1402 kJ (338 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 12,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Protein: 14,0 g
Salt: 2,8 g
Røyking: røykaroma
Kjøtt/sideflesk: 91%
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Nordfjord Bacon
Mye salt og mettet fett.
Energi: 1266 kJ (303 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 10,6 g
Karbohydrater: 0,6 g
Protein: 10,0 g
Salt: 2,9 g
Røyking: røkt
Kjøtt/sideflesk: 90%
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
REMA 1000 Prima Bacon med svor
Mye salt og mettet fett.
Energi: 1283 kJ (311 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 11,4 g
Karbohydrater: 0,6 g
Protein: 12,0 g
Salt: 3,0 g
Røyking: røkt
Kjøtt/sideflesk: 89%
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS