Foto: Erik Helgeneset

Seier til tomatsuppene!

Ferske supper er rask og enkel mat i en travel hverdag. Men hvor sunt er det egentlig?

Det er ingen tvil om at ferdige supper er populært, for det kommer stadig nye typer i butikkene. Her i Norge var REMA 1000 de første som kom ut med flere typer ferske supper i sitt Under 100 lappen konsept. Etterhvert har både KIWI og Coop fulgt etter.

Suppe som middag?

Det er mye bra med suppe. Særlig hvis du lager den selv. Da kan du begrense innholdet av salt, og pøse på med sunne ingredienser som olje, løk, hvitløk, chili, urter, tomater og grønnsaker. Bruker du stavmikser kan du lage en suppe som inneholder over 50 % grønnsaker. Noen av de ferske posesuppene inneholder også en del grønnsaker. Men mange har mye mer å gå på!

Hjemmelaget tomatsuppe

Ikke nok mat

I mange av de ferdige posesuppene er det 4 porsjoner. Men det betyr ikke at dette er nok mat til en familie på 4 personer. En porsjon av disse suppene (litt avhengig av type) inneholder rundt 200 kcal, altså rundt 1/3 av hva en middag bør inneholde.

Men som en suppebase fungerer disse suppene utmerket. Og det var vel egentlig det som var konseptet til REMA 1000 da de lanserte sine første supper. I tillegg til supper lanserte de både suppegrønnsaker, kjøttboller, scampi og fiskebiter som kan puttes nedi suppene. Har du både grønnsaker og kjøtt/fisk/belgfrukter i en av suppene, får du en mettende og komplett middag. Spiser du kun suppe, blir det ofte for lite kalorier og grønnsaker til at det kan kalles en middag.

Men skal du ned i vekt, kan suppe være en veldig bra middag.

Slank med suppe

 Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ferske supper i familiepakning som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, protein, salt og andel grønnsaker. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens innhold av protein, umettet fett og grønnsaker har trukket opp. Vi har latt andel grønnsaker telle dobbelt opp ettersom de fleste med fordel kan få i seg mer grønnsaker.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

{advpoll id='143' view_result='0' width='0' position='center'}