Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fettinnhold.

Det finnes vel nesten ikke nye hyggeligere enn lukten av stekt egg og bacon en søndags morgen! Men bacon er fett, salt og røkt, med andre ord kjøtt du ikke bør spise for mye av. Forskning tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt, særlig prosessert kjøtt øker risikoen for hjerte-karsykdom, diabetes type 2, og særlig kreft.

Stek bort noe av fettet

Det har etter hvert kommet en del magre typer bacon på markedet. For å begrense inntaket av fett og kalorier, kan det være lurt å gå for en av de magrere typene. Dette gjør du ved å lese næringsdeklarasjonen, eller se på hvordan baconet ser ut. Er det mye/tykke hvite striper, er det mye fett. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det.

Et annet tips er å steke baconet litt lenge. Da smelter nemlig mye av fettet, og blir til flytende fett i pannen. Så lenge du ikke heller dette fettet over maten, vil du få i deg mindre fett hvis du steker baconet litt lenge.

Kjøtt og helse

I følge dagens anbefalinger bør vi begrense inntaket av rødt og prosessert kjøtt til maks 500 gram ferdig tilberedt kjøtt (tilsvarer 700-750 g rå vare) per uke. Internasjonal forskning viser at inntak av rødt kjøtt, og særlig bearbeidet kjøtt er forbundet med økt risiko for tarmkreft.
Bearbeidet kjøtt som bacon er faktisk er klassifisert i samme risikokategori over kreftfremkallende stoffer som tobakksrøyk, alkohol og asbest. Så, det er altså lurt å la bacon være noe som spises innimellom, ikke mange dager i uka.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Bedre med røykaroma enn røyket på tradisjonelt vis

Både når du velger bacon og annen mat med røyket smak, er det lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å velge mat som inneholder røykearoma fremfor tradisjonell røyket mat. Røyket mat er nemlig ikke bra for helsen. De fleste av bacontypene i denne testen er tilsatt røykaroma, men noen er røyket på tradisjonelt vis.

Er røkt mat farlig?

Sjekk innholdet av salt

De aller fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Bacon er salt mat, og en av grunnene til at bacon ikke bør være hverdagsmat. Det kan også være greit å sjekke saltinnholdet, det er en del forskjell på hvor mye salt de ulike typene inneholder. Grunnen til at vi bør begrense inntaket av salt, er at høyt inntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft.

En teskje salt om dagen er mer enn nok

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned. Vi har også gitt minuspoeng til de produktene som er røyket på tradisjonell måte.

Vi har valgt å gi terningkast 2-5 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.

{advpoll id='167' view_result='0' width='0' position='center'}