Godsaker fra kjøkkenhagen blir til deilig gryte på primusen når vi pusser opp. Se video!
Vi pusser opp stuen og kjøkkenet og har laget oss et eget campkjøkken på verandaen. Du kommer langt med en induksjonsplate og en primus når du skal lage god mat. Selv om jeg drømmer om mitt nye kjøkken som skal ha en fancy komfyr, så er den enkle matlagingen også sjarmerende. Alt i ett-gryter er helt supre å lage og du kan lage middag for et par dager om gangen. Se selv:
Matlaging uten kjøleskap
Det sjarmerende feltkjøkkenet har likevel flere mangler. Det har verken stekeovn, oppvaskmaskin eller kjøleskap. Vi har fire store plastkasser med lokk hvor vi har sortert maten i. En til brød, mel og kornvarer, en til krydder (jeg har mye) og tørrvarer, en til sauser og hermetikk og den siste hvor vi har ferskmaten.
Ferskmatkassen er det litt viktig å passe på. Siden utendørstemperaturen svinger fra minusgrader om natten til flere plussgrader om dagen, så kan vi ikke ha det store utvalget etter som holdbarheten er kortere. Vi har færre pålegg, melkekartonger og middagsmat. Middagsmat som kjøpes inn må spises opp i løpet av 1-3 dager eller legges i frysen. Spesielt merker jeg at melken blir fortere sur, men jeg har også lagt merke til at melk som såvidt begynner å bli sur, smaker like godt i kaffen. Når melken eller fløten blir sur så går den i vaffelrøre som kan stå seg i et par dager. Sur melk i vaffelrøre blir enda bedre enn søt melk.
Jeg lar det også gå litt sport i å bruke av ingredienser jeg allerede har i stedet for å kjøpe mer inn. Som en forlengelse av kjøkkenet og som gjør det lettere å overleve uten kjøleskap er kjøkkenhagen.
Matforåd i kjøkkenhagen
I mangel på kjøleskap så er det virkelig fint å ha en kjøkkenhage. Det holder nemlig maten seg fersk lenge! Her henter vi gulrøtter, løk, kål og bladkål, sellerirot og stilkselleri, bladbete, poteter, rødbeter, purre og krydderurter når vi trenger det. Frem til nylig kunne vi også hente oss squash og salat, men nå har frostnettene tatt knekken på squashen og det er tomt for salat.
Det er veldig hyggelig å kunne hente seg litt mat til gryten i åkeren. Junior har også hatt med seg squash på SFO som de lagde squashmuffins av.
Nå i oktober kommer frostnettene på rad og rekke og mat som ikke tåler frost må tas inn. Jeg har tatt inn gresskar og halvparten av potetene. Resten av potetene ligger under halm og er beskyttet mot den første frosten. Gresskar blir ødelagt av frost og frosten gjør poteten for søt. I dag skal jeg også ta inn løken til tørking. Jordskokken blomstrer nå, og snart er også den klar for innhøsting.
Tett på maten!
For meg er dette en veldig fin periode. Jeg blir mer økonomisk når jeg kjøper inn, oppbevarer og lager mat. Jeg må også lukte, smake og se på maten om den er spiselig ettersom holdbarhetsdatoen er laget for oppbevaring i kjøleskap som jeg ikke har. Til tross for at jeg ikke har kjøleskap, så kaster jeg mindre mat nå.
Oppussingen pågår nok noen uker til og matlagingen skjer i stadig friskere temperatur. Forhåpentligvis flytter vi kjøkkenet innendørs før snøen legger seg.
Kanskje vi alle burde hatt et campkjøkken i en periode for å kvitte oss med overflodsvaner? Jeg har i allefall hatt godt av det.
Foto og video av Lise von Krogh.
Oppskrift: Alt i ett-innhøstingsgryte
I denne gryten har jeg brukt grytekjøtt av skotsk høylandsfe, men du kan også bruke hvitt kjøtt, lam, vanlig storfe eller kikerter i denne gryten.
Ingredienser til én stor gryte:
- 1-1,5 kg assorterte grønnsaker av løk, pastinakk, gulrot og poteter
- 2 ss rapsolje
- 450 gram storfekjøtt (eller kikerter)
- 1 boks passata (finknuste tomater)
- 1 lite beger fløte
- ca. 2 dl vann
- 2 ss eddik
- 1 ss spisskummen
- 1 ss paprika
- 1 ss gurkemeie
- 1 ts kajennepepper
- 1/4 hodekål
- 1 kvast persille
- Litt pepper og salt
Slik gjør du:
Surr løken myk i olje. Ha i biter av storekjøtt og brun det på medium varme. Ha i biter av alle grønnsakene unntatt hodekål. Tilsett passata, fløte, vann og krydder (ikke salt).
Kok under lokk til grønnsakene er nesten møre. Legg kålen på toppen og la den dampe med til grønn- sakene er helt møre. Smak til med salt og pepper. Serveres med et dryss av persille.
Vel bekomme!