Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:
Antioksidantforsvaret består både av enzymer og ikke-enzymatiske forbindelser, f.eks. antioksidanter i maten. Antioksidantforsvaret kan fjerne eller nøytralisere frie radikaler, fjerne stoffer som har fått oksidativ skade eller reparere oksidativ skade.

Mat som er naturlig rik på antioksidanter (f.eks. vitamin C, vitamin E, karotenoider og polyfenoler) er med på å styrke antioksidantforsvaret vårt. Antioksidantene i maten kan nøytralisere skadelige stoffer direkte eller stimulere og styrke cellens eget antioksidantforsvar. Disse antioksidantene kan også påvirke beskyttende gener i kroppen. I kroppen samarbeider antioksidantene i et komplisert nettverk. Nærliggende antioksidanter kan fornye brukte nabo-antioksidanter. Et eksempel på et slikt samarbeid er vitamin C og E. Når vitamin E har nøytralisert et skadelig fritt radikal i cellemembranen så blir vitamin E selv et radikal, men med mindre aktivitet. Vitamin C kommer unnsettende til og reagerer med vitamin E-radikalt. Nå blir vitamin C et selv fritt radikal, men med enda mindre aktivitet, mens vitamin E er reparert og resirkulert. Dermed nøytraliseres det skadelige frie radikalt og antioksidantradikalene som dannes har mye lavere aktivitet.