Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Betakaroten er et gulrødt pigment som vi finner i en rekke frukter og grønnsaker. Betakaroten er en fettløselig antioksidant som kroppen kan omdanne til vitamin A ved behov.

Den er det mest effektive provitamin A-karotenoidet. Betakaroten er også en sterk antioksidant som uskadeliggjør frie radikaler, særlig singlet oksygen. Singlet oksygen er et oksygenatom som savner et elektron og er derfor svært skadelig for kroppens vev og celler. Et kosthold som er rikt på frukt og grønt forbindes med redusert risiko for kreft og hjerte- og karsykdom. I følge WORLD CANCER RESEARCH FUND OG AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH kan mat som inneholder betakaroten og andre karotenoider sannsynligvis redusere risikoen for kreft i munn, svelg, hals, lunger, spiserør og prostata. I kvinnens eggstokker, særlig i det gule legemet, er det høye konsentrasjoner av betakaroten. Mens store doser vitamin A kan være giftig, så vil ikke et høyt inntak av betakaroten fra maten være farlig. Den meste kjente bivirkningen fra et høyt inntak av betakarotenrike matvarer er gul hud. Gode kilder til betakaroten er gulrøtter, mango, aprikos, papaya, søtpotet, og grønne grønnsaker som spinat, persille, brokkoli og grønnkål. Gulrøtter kan muligens redusere risikoen for kreft i livmorhalsen.