Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:
Gulrot er en kjent rotgrønnsak på norske kjøkken, men denne roten er faktisk ikke norsk.

Gulrot kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og Midtøsten og var opprinnelig blårød i fargen. Den oransje fargen kom først fram på 1800-tallet da franske agronomer begynte å dyrke gulrot. Gulrot får den oransje fargen fra antioksidanten betakaroten og andre karotenoider. Betakaroten kan omdannes til vitamin A i kroppen ved behov. Karotenoidene i gulrot fremme et godt nattsyn. Gulrot kan spises som de er. De kan også kokes eller wokes. Gulrot passer godt sammen i potetstappe. Dessuten kan gulrot også presses til juice. I følge WORLD CANCER RESEARCH FUND OG AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH kan mat som inneholder betakaroten og andre karotenoider sannsynligvis redusere risikoen for kreft i munn, svelg, hals, lunger, spiserør og prostata. Gulrøtter kan muligens redusere risikoen for kreft i livmorhalsen.