Foto: Tine Poppe

Linsesuppe er godt, enkelt, sunt og billig.

De fleste barn liker denne suppen fordi det smaker litt som tomatsuppe, men fordelen er at den inneholder mer protein og fiber, noe som gjør at den metter godt.

Mer bønner og linser

Vi nordmenn spiser generelt lite linser og andre belgfrukter, noe som er synd ettersom belgfrukter er både sunt, godt og billig.

Belgfrukter inneholder mye protein, og er dessuten rike på fiber, antioksidanter, jern, folat, tiamin, kalium og magnesium.

En kombinasjon av mye protein og fiber, gjør at belgfrukter metter godt og gir et jevn blodsukker. Hvis du ønsker å kutt ned på raske karbohydrater, bør du derfor prøve bønner eller linser til fordel for pasta, ris og poteter.

Hvis du ikke er vant til å bruke så mye belgfrukter, så gjør som meg: Start med røde bønner på boks, og tørkete røde linser. Begge deler er lett å få tak i, og passer til mye som i salater, supper eller gryteretter.

Det finnes massevis av gode linsesupper, men jeg har kommet frem til denne varianten:

Rød linsesuppe med spekeskinke

4 porsjoner

  • 2 dl røde linser
  • 1 dl byggryn
  • 2-3 bokser hakket tomat
  • 1/2-1 boks tomatpuré
  • 1 løk
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1-2 ts chilipasta eller 1/2 chili
  • 12 dl ferdig utblandet hønsebuljong
  • Saften av 1/2-1 sitron
  • 100 g spekeskinke
  • Gjerne litt urter som feks timian og basilikum
  • Noen klunker olivenolje
  • Salt
  • Pepper

Hakk løken i små biter, og varm opp i en stor gryte sammen med presset hvitløk. Rør inn tomatpuré . Ha i buljong og hakkete tomater. La det koke opp, og ha deretter i linser og byggryn. Bland i chili og evt. andre krydder/urter.

Klipp spekeskinken i små biter og ha i suppen. La suppen koke på svak varme under lokk i ca. 30 minutter til linsene er møre og suppen er nokså tykk. Ønsker du en litt tynnere suppe, kan du ha nedi mer buljong. Rør inn sitronsaft og olivenolje før servering.

Hvis du ønsker en litt mer barnevennlig suppe, kan du bytte ut spekeskinke med kjøttpølse, feks Gó og mager. Da kan du gjerne også bruke stavmixer på suppen slik at den blir helt jevn, før du har nedi pølsebiter og varmer opp til pølsene er varme.