Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hvordan holde vekten, eller gå videre ned i vekt etter en vektreduksjon?

Jeg fant adressen din på bratrening.no (hvor jeg forresten får mye god motivasjon), og har noen spørsmål jeg ønsker å spørre deg om.

Jeg har i sommer hatt en sommerjobb hvor jeg har jobbet totalt 10 timer om dagen, nesten hver dag siden juni og frem til september. Det har vært noe serveringsjobb og noe vaskejobb. Fra juni til august gikk jeg ned ganske mye i vekt (rundt ti kilo), og jeg antar dette er på grunn av jobben, da kostholdet ikke kan sies å ha vært på topp i denne perioden. Det har ikke skeiet helt ut, men jeg har for eksempel spist mye mer sukker og karbohydrater enn jeg gjør til vanlig.

Jeg har i over et år hatt fokus på bedre kosthold, trening og en aktiv livsstil. Selv om det store vekttapet uteble, ble formen bedre og jeg så at kroppen ble fastere.

Nå er jeg tilbake til mer stillesittende arbeid, og er selvfølgelig veldig redd for å gå opp igjen. Jeg kjenner på kroppen at jeg hadde godt av vektreduksjonen. Jeg fortsetter nå slik jeg har gjort før, med et kosthold bestående av mye grønnsaker, kjøtt og fisk og grove kornprodukter. Jeg prøver også i tillegg til en runde med ballspill i uken, å trene styrke og kondisjon 2-3 ganger i uken. I tillegg prøver jeg å passe på å gå en liten tur de dagene jeg ikke trener.

Likevel er jeg redd for at vekten vil gå opp, når jeg ikke jobber fysisk hver dag lenger. Spesielt siden vekttapet skjedde over ganske kort tid.

Har du noen tips til hvordan jeg skal holde vekten nå når jeg har funnet trivselsvekten min, og eventuelt hvordan jeg kan gå ned de siste kiloene så jeg når idealvekten?

Håper du har tid til å gi meg noen tips!


Hei!

Så bra at du har fokusert på sunn mat og en aktiv livsstil det siste året! At du gikk så mye ned i vekt i sommer, skyldes sikkert som du sier at du var mye mer aktiv enn du ellers pleier å være. Selv om du selv føler at du ikke spiste helt optimalt i løpet av sommeren, så spiste du i hvert fall ikke for mye, og det er akkurat det vektreduksjon handler om. Skal du holde vekten stabil videre, er det viktig at du er i energibalanse, altså at du forbruker like mye kalorier som du får i deg. Hvis målet er ytterligere vektreduksjon, må du forbruke enda litt mer kalorier enn du får i deg.

Siden du har gått ned såpass mye i vekt allerede, er mitt råd til deg at du forsøker å holde denne vekten en stund før du eventuelt forsøker å gå ned enda noen kilo. Husk at nå som du veier mindre enn hva du gjorde tidligere, så trenger kroppen din også mindre kalorier enn før. Det betyr at du må justere ned matinntaket til et nivå som gjør at vekten holder seg stabil. Jo mer du trener og beveger deg, desto mer kan du unne deg når det kommer til mat.

Jeg syns det høres ut som du er flink til å trene regelmessig, veldig bra at du forsøker å gå en tur de dagene du ikke trener. Fortsett slik, og hvis du føler at det stopper litt opp mht motivasjon og fremdrift på treningen, så kan du jo vurdere å få litt tips og oppfølging fra en personlig trener.

Når det gjelder kosten, så syns jeg det høres ut som du spiser sunt og variert. Det viktigste for deg nå, er at du ikke spiser for mye. For å unngå dette, er det særlig tre ting som er viktig, nemlig regelmessige måltider, begrens inntaket av raske karbohydrater, og vær bevisst på inntaket av protein.

Ved å spise regelmessig, sørger du for at blodsukkeret holder seg stabilt, noe som gjør at det er mindre risiko for at du blir oversulten og overspiser. Det kan være lurt å starte dagen med en sunn og fiberrik frokost, ettersom det vil ha en positiv innvirkning på blodsukkeret hele resten av dagen.

Ved å begrense inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker, søtsaker, lyse bakverk, hvit ris osv, sørger du også for at blodsukkeret holder seg jevnt, samtidig som du vil oppleve mindre søtsug og ha lettere for å holde vekten stabil eller gå ned i vekt. Velg heller grove karbohydrater i form av grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter. Dette er sunn og næringsrik mat som gjør deg mett, og som gir stabilt blodsukker.

De aller fleste av oss får i seg nok protein, men hvis du i perioder har et begrenset kaloriinntak, kan det være lurt å være litt bevisst på proteininntaket så du ikke også begrenser dette. Protein metter godt, og er dessuten viktig for at du skal opprettholde muskelmassen din. Gode kilder til protein er fisk, kjøtt, egg, melkeprodukter og belgfrukter.

Håper dette var svar på litt av det du lurer på. Ønsker deg lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke