Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Kosthold ved insulinresistens, PCOS og søtsug

Jeg har PCOS. Jeg er slank, og har lite av de klassiske symptomene når det gjelder utseende. Jeg føler imidlertid at kroppen er i konstant ubalanse og at jeg hele tiden må kjempe mot søtsug og trang til å spise karbohydrater. Jeg er også mye sliten og trett og nedfor. Spiser stort sett sunt, lavkarbo kost og trener regelmessig. Jeg skulle veldig gjerne visst mer om kosthold og PCOS og om dette kan ha noen sammenheng med mine "plager". Veldig takknemlig for svar!

Mvh Ingvill


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Ingvill!

Som du vet er PCOS en forkortelse Polycystisk ovarialsyndrom. Tilstanden innebærer cyster i eggstokkene som forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører derfor til hormonforstyrrelser.

Les mer om PCOS her

Insulinresistens ved PCOS

Veldig mange som har PCOS har også insulinresistens. Det vil si at insulin virker dårligere, og kroppen overproduserer insulin for å kompensere for dette. De som har insulinresistens har økt risiko for overvekt og diabetes type 2, og det er også vanlig å ha svingende blodsukker og søtsug slik du beskriver. Heldigvis kan tilrettelagt kost sammen med trening, bidra til å redusere insulinnivået og søtsuget ditt.

Det viktigste kostrådet til deg og andre som har PCOS og/eller insulinresistens, er å redusere inntaket av raske karbohydrater, spise nok protein, og ikke la det gå for lang tid mellom måltidene. Fysisk aktivitet, og særlig styrketrening er også svært viktig for å bedre insulinfølsomheten og redusere insulinresistensen.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Kosthold ved PCOS

Hvis du har PCOS og insulinresistens er det viktig å kutte drastisk ned på den maten som gir rask blodsukkerstigning, samtidig som du beholder et variert kosthold rikt på næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioksidanter. For å unngå rask blodsukkerstigning bør du kutte ned på raske karbohydrater i form av sukker, fint mel, pasta, ris og poteter. Samtidig er det viktig i at du får i deg nok protein og fiber, både for å holde deg mett og fordi det hjelper deg til å ha et stabilt blodsukker.

De fleste av oss kan med fordel øke inntaket av grønnsaker betydelig, f.eks. ved å spise grønnsaker mellom måltidene og til flere av dagens hovedmåltider. Hvis du spiser mye frukt, kan du med fordel bytte ut noe av dette med bær og grønnsaker. Fruktjuice bør unngås ettersom det inneholder store mengder raske karbohydrater.

Velg gode proteinkilder som fisk, vilt, hvitt og rødt kjøtt, egg, og magre meieriprodukter som skummet melk, cottage cheese, skyr og kesam. Husk også det sunne fettet som du finner i fisk, nøtter, oliven, avokado og kaldpressede oljer. Mange vil trives med å spise 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider hver dag.

For å redusere søtsuget, kan det være lurt å spise litt mer tidligere på dagen. På den måten slipper du det voldsomme søtsuget som mange opplever etter middag og utover kvelden.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke