Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Tips til deg som lurer på hva slags ski du bør velge.

Hei, jeg er en mann på 40 som har stått en del i bakke. Nå har jeg lyst å gå toppturer men det er så mye å velge i. Hvilke toppturski bør jeg velge? Takknemlig for svar!

Lars


Personlig trener og friluftsentusiast Tommy Aslaksen svarer:

Hei Lars

Ja det er mye å velge i men i dag selges det stort sett kun godt utstyr, og de fleste  som jobber i butikker som selger slikt utstyr kan det de snakker om. Her er noen tips:

Bindinger og sko.

De fleste velger Tech binding (PHK,Dynafit m.fl) med tilhørende sko. Dette er stabile bindinger som tåler en trøkk men har en overlegen gåfunksjon. Du kan også velge en tyngre binding, f.eks Marker duke, der du kan bruke vanlige alpine sko. Passer best for sterke personer og korte turer.

Racingsski

Racingski er korte og lette og brukes i toppturkonkuranser, kun laget for å gå fortest mulig.

Lette toppturski for lange turer

Dette er ski man gjerne bruker på lange turer over flere topper eller Haute route. Dynafit Mustagh Ata er en klassiker og testvinner i denne klassen med sine 86 mm på mitden. Den er lett, ikke alt for brei så den er lettere å gå skrått og komme seg ned smale renner. 

Klassiske toppturski

Med en bredde rundt 95 mm blir slike ski funksjonelle i Norge. De bærer godt i «norsk» pudder og har ofte trekjerne som gjør de stabile på vanlig norsk hardere føre. De veier rundt 1,5 kg, så er du i skapelig god form så er dette skien for deg. Testvinneren i denne klassen Movement Magnet, har god rocker (myk fortupp.) De finnes også carbonski i denne klassen som gjør de lettere men også noe svakere på nedkjøringen.

Frikjøringsski

Har man en god kondisjon og en bra teknikk, kan en frikjøringsski på rundt 100 mm være et godt alternativ. Her får du alle fordelene på nedkjøringen,  men må slite noe mer oppover.

Går du for eksempel kun toppturer i Hemsedal der topper sjelden er over 1000 hm, er disse skiene et smart valg. Er du ekstra sterk kan du også bruke dine alpine sko med riktig binding.

Gåkomforten er selvsagt noe mindre. Selv har jeg Movement Buzz med denne løsningen, og det kan brukes både i skogen og med fart i fjellet. Du som har en god skiteknikk kan du godt velge en ski som er 5-10 cm lengre en deg

De finnes mellomklasser og glidende overganger men håper dette hjalp deg noe. Kom gjerne tilbake med spørsmål igjen :-)

Tommy

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke