Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Smerter i kne og hofte etter løping. 

Hei!

Jeg fant mail-adressen din på "bratrening.no" og tenkte å sende deg en mail da jeg har noen spørsmål ang. treningsskader.
Jeg driver aktivt med løping og melder meg jevnlig på løp som halv- og hel- maraton. Løper ca. 4-5 ganger per uke, noe i skog/mark, men for det meste på tredemølle og asfalt.
De siste 2-3 ukene har jeg fått smerter i høyre hofte. Disse føles ganske sviende, og merker dem godt når jeg går og løper. De har blitt noe "lettere"/svakere etter at jeg har kommet i gang med en løpeøkt og blitt varm, men jeg synes likevel at de hemmer kvaliteten på løpingen. Etter øktene kommer smertene tilbake, og jeg føler ikke de har blitt bedre. Til nå har jeg løpt som normalt og fulgt treningsprogrammet mitt. Jeg har to løp foran meg denne høsten, et 10 km og et maraton, og er derfor redd for å miste viktig trening.

Det jeg lurer på er om du tror jeg bør sjekke dette opp hos lege, eller høres det ut som "vanlige" løpesmerter som vil forsvinne av seg selv? Og tror du det er nødvendig med en treningsfri periode for at de skal forsvinne?

Jeg har også har nokså vondt på øvre del av høyre fot etter et halvmaraton for tre uker siden. Disse er derimot blitt noe bedre til tross for at jeg har trent som normalt. Kan dette være en normal overbelastning?

Kanskje vanskelig å svare sikkert på dette ut ifra en skriftlig versjon, men jeg tar sjansen:)

Håper på svar!

Mvh.
Kaia


Hei Spreke Kaia

Dette kan virke som løpekne/langdistanse kne, men det kan også være noe annet.

Ved løpekne så er det en stor og sterk bindevevshinne som heter Iliotobialis som skaper problemer. Denne kommer fra hoftekammen som går på yttersiden av låret og er festet under kneet. Ved feste er det også er slimposer, ved langvarig overbelastning blir denne irritert/betent.

Dette skjer spesielt hos langdistanse løpere på hardt underlag, og om man overpronerer, altså løper på innsiden av foten. Syklister kan også få slike plager.

Tren alternativt en periode med aktiviteter som ikke gjør vondt, start gjerne med svømming en ukes tid, . Når det kjennes bedre, så begynn å tøy lett på hofteleddsbøyer, yttersiden av låret og sete. Tren også lett styrke så lenge det ikke gjør veldig vondt. Ta knebøy på en 10-15 cm kasse/forhøyning med det "syke" benet, og det "friske" benet ned til bakken, øk gjerne belastningen etterhvert med en stein i hånden/vektskive m.m

Nå kan du begynne å løpe forsiktig. Løp da på mykt underlag, og gjerne kortere steglengde. Syklister bør senke sete sitt noe, og ha lettere belastning. Det bør gi seg etter 3-6 uker med fin progresjon av løpingen.

Fortsett å være flink til å tøye, tren noe styrketrening på bena også i sesongen samt undersøk dine sko hos en spesialbutikk.

Som skrevet så kan det være noe annet som irriterer, i slike tilfeller så er "behandlingen" nokså lik. Kjenner du ikke bedring under disse ukene , så er det muligens noe mer alvorlig og må undersøkes av fysioterapeut eller lege.

Hilsen Tommye Aslaksen, personlig trener

(Klær på bildet fra Mitchi)
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke