Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hva er best hvis du vil ned i vekt; småspise hele dagen eller spise 3 faste måltider?

Bramat.no og Sunn&Spreks eksperter klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius og muskelfysiolog Helene Høimyr hadde i dag et nettmøte hos Aftenposten Sprek. Spørsmålene ramlet inn, ett av dem var dette: 

Hva er best for kvinne i 40 alder som må gå ned 10 kg : spise 3 gang på dagen med ikke mer enn 1500 kal eller små spise gjennom hele dag? Som jeg forstått at småspising ført til alt for mye kal og lite kontroll på spising. Trening kun yoga hjemme" - Moa


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Takk for spørsmål! Dette er det mange som lurer på. Hvis du skal ned i vekt, så må du få i deg mindre kalorier enn du forbruker. De aller fleste vil gå ned i vekt ved å ha et inntak på rundt 1500 kcal slik du beskriver.

Hver gang vi spiser forbrenner kroppen litt ekstra fordi det brukes energi på å bryte ned og fordøye maten. Dette er en av grunnene til at det sies at det er lurt å spise mange små måltider fremfor få og store. Kanskje enda viktigere er det at man holder et jevnere blodsukker når man spiser lite men ofte fremfor få og store måltider. Et jevnt blodsukker gir mer overskudd, mindre søtsug, og mindre risiko for at man blir oversulten og spiser altfor mye og altfor usunt når man først spiser.

Derfor råder vi ofte om å ikke la det gå noe særlig mer enn 4 timer mellom hvert måltid. Det er greit å spise 3 hovedmåltider, men da syns jeg det er lurt å spise noen mellommåltider i tillegg.

Det er stor forskjell på å spise noen sunne måltider, og det å småspise hele dagen uten egentlig å tenke over at du spiser en gang. Da kan det fort bli ekstra kalorier som du ikke trenger. 

Skal du ned i vekt, så ville jeg anbefalt deg å trene kondisjon og gjerne styrke også i tillegg til yoga. Da er det lettere å gå ned i vekt uten at du må kutte altfor mye på maten.

Beste hilsen Cathrine 

Les flere av spørsmålene og svarene fra Aftenpostens nettmøte her.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke