Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Viktig å ikke bruke for høy temperatur.

Jeg leste en god redegjørelse om vegetabilske oljer som du nettopp publiserte på BraMat.no. Jeg prøver å finne ut hvilke oljer som er best til steking - altså til bruk i stekepanna til wokretter og til lett steking av fisk eller kjøtt. Jeg synes dette er vanskelig å finne ut av. Kunne du være så snill å skrive om det også og komme med noen anbefalinger? Jeg liker å kjøpe gode kaldpressede oliven- og rapsoljer men skjønner at det kanskje ikke er så bra til steking og baking.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål! Dette vet jeg at mange lurer på.

Det viktigste du bør gjøre når du steker, er å ikke bruke for høy temperatur. Da skjer det nemlig en oksidering (harskning) av oljen, og det dannes ugunstige stoffer.

Jo mer flerumettet fett det er i en type olje, jo lettere skjer det en oksidering. Derfor bør du velge oljer med lite flerumettet fett når du steker, for eksempel olivenolje eller rapsolje.

Du kan også bruke flytende margarin. Margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høy temperatur. Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok til å begynne å steke. Det samme gjelder smør, som også gir en god smak og stekeskorpe. Selv om smør inneholder en del mettet fett, er det lite av dette fettet som trenger inn i maten når du for eksempel steker et stykke kjøtt eller fisk.

Kaldpressede oljer er supert å bruke i kalde retter, for eksempel over salaten, i guacamole el. Men når du varmer opp kaldpressede oljer kan de få en ganske utpreget smak, så til steking er det bedre å bruke olje som ikke er kaldpresset.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke