Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Frankrike.
Dette er kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering - da blir smaken bare enda bedre.
Ingredienser
4 porsjoner
- 800 g benfri høyrygg av storfekjøtt , evt. bog
- 150 g bacon
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 1 ts salt
- 0,5 ts kvernet pepper
- 5 båter hvitløk delt i grove biter
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts hel pepper
- 4 dl rødvin (f.eks Pinot Noir)
- 4 dl oksekraft
- 3 ss bladpersille
- 2 stk. laurbærblad
- 10 stk. sjalottløk
- 2 stk. gulrot
- 200 g frisk sjampinjong
Fremgangsmåte
Skjær kjøtt i terninger på ca. 4x4 cm. Skjær bacon i små biter eller terninger.
Varm opp en jerngryte og ha i smør. Fres bacon sprøtt, og legg til side. Brun kjøttet i omganger.
Ha kjøtt og bacon tilbake i gryta, og strø over mel. Krydre med salt og pepper, og bland alt godt sammen.
Ha i hvitløk, tomatpuré og pepperkorn. Hell på rødvin og kjøttkraft til det dekker kjøttet. Ha i friske urter og laurbærblad. Kok opp og skum av underveis. Senk varmen og la trekke i minimum 2 timer, til kjøttet er mørt.
Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær i tykke skiver. Ha grønnsakene over i gryta når det er ca. 30 minutter igjen av koketiden.
Skjær sopp i båter. Fres i en varm stekepanne med smør til soppen er gyllen, og ha over i gryta. Smak til med salt og pepper.
Topp med friske urter, og server gryten med ovnsbakte småpoteter, grov potetmos eller godt brød.
Tips: Skal du lage Boeuf Bourguignon til mange, kan det være lurt å redusere mengde væske etter at du har ganget opp alle ingrediensene.