Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Men ikke alle lukter det.

Jeg elsker asparges, men har lenge lurt på hvorfor det lukter så spesielt av urinen rett etter at jeg har spist asparges. Har snakket med andre som sier det samme, mens noen mener at det ikke lukter av deres urin etter at de har spist asparges. Så mitt spørsmål er, hva er det som lukter, og er det bare hos noen at denne lukten oppstår?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for morsomt spørsmål!

Du har helt rett i at det kan lukte kraftig av urinen etter at vi har spist asparges. Dette skyldes at asparges inneholder aspargessyre som er en svovelholdig organisk syreforbindelse. Når aspargessyre blir brutt ned i kroppen, skilles det ut svovelholdige stoffer som får urinen til å lukte.

Siden aspargessyre er svært vannløselig, binder den seg til urinen. Aspargessyre brytes raskt ned, derfor kan vi lukte denne lukten fra urinen så kort som 15-20 minutter etter av vi har spist asparges.

Dette visste du ikke om spinat

Ikke alle kjenner lukten

Du sier at du har snakket med noen som sier at det lukter rart av urinen etter at de har spist asparges, mens andre ikke har kjent denne lukten. Det kan stemme, fordi det er faktisk bare halvparten av oss som kan lukte de svovelholdige forbindelsene fra asparges. Dette er genetisk bestemt.

Alle som har spist asparges, skiller ut svovelforbindelser gjennom urinen, men det er altså bare halvparten av oss som er genetisk disponert til å kunne kjenne denne lukten.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke