Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Mer fiber i grovt brød.

Hei! Takk for en bra, inspirerende og informativ nettside! Jeg har et spørsmål om lomper nødvendigvis er sunnere enn brød? Ser en del mat-og treningsprofiler som spiser mye lomper istenden for brød. Er selv glad i lomper, men usikker på om det er større helsefordeler ved det.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Trenden med å spise lomper fremfor brød, kommer nok fra tanken om at det er lurt å begrense inntaket av karbohydrater. En tynn lompe med mye proteinrikt pålegg, vil gi mindre karbohydrater enn en brødskive med pålegg.

Du har rett i at noen treningsprofiler sier at de spiser lomper fremfor brød. Men for å være ærlig ser jeg ikke helt poenget med å gjøre dette, annet enn at de kanskje syns lomper er bedre enn brød? De som trener mye, trenger jo å fylle på med karbohydrater og protein etter trening for å få en god restitusjon. Da er det faktisk lurere å spise brød enn lomper.

Mat og trening.

Det er jo heller ikke slik at lomper er sunnere en brød. En skive med ordentlig grovt brød eller knekkebrød, inneholder mer fiber og fullkorn enn en lompe. De aller fleste av oss bør spise mer fiber og fullkorn enn hva vi gjør, og grovt brød/knekkebrød er våre viktigste kilder til dette.

Så, jeg vil derfor påstå at det ikke er noen helsefordeler ved å spise lomper fremfor brød. Et unntak er selvfølgelig hvis du spiser pølser. Da er det sunnere å velge lompe enn brød, men det er fordi de fleste pølsebrød er mer som loff å regne.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke