Foto: Unsplash, Toa Heftiba

Forskjell på restitusjonsmåltider og måltidserstattere.

Hei! Jeg drikker ofte en shake istedenfor frokost, og som påfyll etter trening. Jeg veksler mellom Womens best og Protein world, som begge reklamerer med å bevare musklene, øke fettforbrenning og være trygge som måltidserstattere. Men jeg vet jo ikke om dette stemmer, redd for at jeg drikker for mye sukker! Jeg er 169 cm høy og veier ca 65 kilo. Har aldri vært overvektig, men har alltid hatt litt ekstra på kroppen og sliter med å få dette bort. Trener 3-4 ganger i uken, og da drikker jeg en shake sammen med en banan rett etter trening. Hva tror dere, bør jeg fortsette med disse shakene?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

For å ta vekten din først: Du har en BMI på 22,8 og er altså normalvektig. Jeg har sett litt på næringsinnholdet til de to shakene du drikker, og dette er det vi kaller for måltidserstattere. Begge er tilsatt vitaminer og mineraler, og kan derfor brukes istedenfor vanlig mat men likevel gi deg det du trenger av næringsstoffer. Begge inneholder litt over 20 gram protein per shake, noe som er omtrent det vi anbefaler etter trening. Men, siden disse er ment som måltidserstattere, og for de som ønsker å gå ned i vekt/holde vekten stabil, så inneholder de lite kalorier og karbohydrater og egner seg derfor ikke som et restitusjonsmåltid alene. Womens Best inneholder 16 g karbohydrater per porsjon, mens en porsjon Slender blend bare gir deg 8 g karbohydrater.

Så du trenger ikke å bekymre seg for at du får i deg for mye sukker, der er snarere motsatt; at du får i deg for lite karbohydrater (sukker) hvis du drikker disse etter trening.

Protein og karbohydrater etter trening

Etter trening der du ikke tømmer glykogenlagrene dine fullstendig, trenger du ca 30-50 g karbohydrater og 15-20 g protein. En banan inneholder ca. 20 gram karbohydrater. Hvis du drikker en shake og spiser en banan etter trening, vil jeg anbefale deg å velge Womens Best etter trening ettersom denne inneholder mer karbohydrater. Da vil du få i deg i overkant av 20 gram protein, og 38 gram karbohydrater, noe som antakelig er tilstrekkelig. Men, hvis du har kjørt en skikkelig langkjøring med kondisjonstrening, så trenger du mer karbohydrater enn dette.

Mat og trening

Mat eller shake?

Begge de to shakene du drikker reklamerer med at de inneholder bra med protein, lite kalorier og kan bidra til vektreduksjon hvis man bytter ut et par av dagens måltider med disse. Og det tviler jeg absolutt ikke på. Vi vet at ved å gå på det vi kaller for LCD dietter (Low Calorie Diet), der man bytter ut noen eller alle dagenes måltider med måltidserstattere som inneholder relativt lite kalorier, så går de fleste ned i vekt. Så, hvis målet ditt er å gå ned i vekt, så tenker jeg at det er helt greit å bytte ut et par av dagens måltider med en shake, enten du velger disse eller andre, f.eks. Nutrilett.

Men, hvis du egentlig ikke har som mål å gå ned i vekt, så tror jeg at du fint kan klare å holde vekten stabil ved å være litt bevisst på hva du spiser, og droppe shaker. Fordelen med dette er at du da har muligheten til å pøse på med sunn mat som frukt, bær, grønnsaker, fullkornsprodukter og magre meieriprodukter. Meieriprodukter er for eksempel super restitusjonsmat. Og vi vet jo at jo mer frukt og grønt vi får i oss, jo bedre er det for helsa! Så jeg tenker vel kanskje at det i ditt tilfelle er vel så sunt og bra om du fokuserer litt mer på dette, altså sunn mat og regelmessige måltider der du ikke spiser for store porsjoner, enn å være så opptatt av å drikke shaker.

Kosthold for deg som vil bli sunnere og sprekere.

Håper dette omtrent var svar på det du lurte på!

Beste hilsen Cathrine