Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Venninnene mine er bekymret for meg.

 Jeg er en 26 år gammel jente som trenger noen råd om mat og vekt. Grunnen til at jeg tar kontakt, er at for noen dager sa flere av mine venninner at jeg er for tynn og at de er bekymret for meg. Personlig er jeg ikke noe bekymret da jeg spiser en hel del i løpet av en dag, så dette kom som et lite sjokk på meg.

Jeg ser selv at jeg er tynn (167 høy, 52kg), og har lenge tenkt at jeg vil gå litt opp i vekt. Jeg har nok ikke tenkt at jeg har så store problemer da jeg føler jeg får i meg nok næring i løpet av en dag, men problemet ligger i at jeg har psykiske sperrer som setter stopper for å kunne leve et optimalt liv. Jeg klarer ikke ta annet enn en sort kaffe på kafe (nekter skillingsbolle da jeg ser på det som unødvendig og skummelt og like greit kan vente til helgen), jeg kan ikke unne meg en peppes pizza eller annet fast-food(selv ikke i helgene). Og jeg er heller ikke glad i å få i meg alkohol da jeg vet det er mye kalorier i det. Klarte heller ikke sprette en champagne med kjæresten min forrige uke da han fikk seg drømmejobben(følte ikke det var verdt det). Derimot klarer jeg å skeie ut i helgene. Spiser sunt på dagen fredag og lørdag og skeier ut med god middag og godis på kveldene. Søndag er det kos hele dagen.

Jeg slet med anorexi da jeg var yngre, og hadde en del tvangstanker. Fikk hjelp av to psykologer fra BUP, ble frisk etter 2 år. Jeg ringte legekontoret i dag for å få henvisning til psykolog, men fikk ikke tak i legen så prøver igjen i morgen.

Jeg ønsker å høre med deg hva du evt ville gjort med inntak av mat i løpet av en dag, slik at jeg kan starte å forberede meg til psykolog. Jeg trenger nemlig noen til å hjelpe meg ut av disse sperrene. Personlig synes jeg at jeg ser fin ut og har det bra. Må bare bli kvitt sperrer og få på noen ekstra kilo for å se sunnere ut. Jeg har spist som jeg gjør i 4 år og ikke gått spesielt mye ned.

Dette spiser jeg i løpet av en dag (tar med trening):

 • Frokost: En bolle havregryn med yoghurt og solsikkekjerner.
 • Etter trening: en banan
 • 1 time etter trening: 3stk havre knekkebrød m/ vita hjertegod leverpostei, sylteagurk, jarlsberg, pesto, paprika, makrell i tomat, agurk.
 • 2 timer etter: en skyr
 • 2 timer etter: to knekkebrød med ost eller annet (liker ost):
 • 2 timer etter: en liten skål med havregryn, havremelk(tåler ikke vanlig melk) og syltetøy med "sunt sukker"
 • middag (ca kl 8): Hva som helst så lenge det er laget fra scratch og ikke er posemat. eks: spaghetti og kjøttsaus, gryterett, tacos, stekt kylling og potetbåter, kyllingfilet, entrecote, pastasalat mm.
 • Hvis jeg er sulten to, tre timer etter middag: Oftest havregryn med melk og peanøttsmør.

Dette er mitt matinntak i løpet av en dag. Ikke urovekkende lite synes nå jeg, men det er ganske begrenset av at det skal være sunt. Men jeg spiser ikke lightprodukter, men bytter ut til fullkorn og karbonadedeig. Jeg er også ganske "nazi" på å holde meg til å spise så ofte.

Hva tenker du om dette? Jeg vet egentlig ikke på hvorfor jeg er blitt så tynn!? Jeg har kuttet en god del ned på trening (spinning ca 2 ganger i uka), men jobber i butikk og rører jo på meg der, men ikke unormalt mye. Og jeg har tidligere vært på litt over 60 kg. Det er først nå jeg er fornøyd, men ser at jeg er litt tynn! Jeg ser ikke på meg selv som alvorlig syk, men skjønner at jeg kan legge på meg litt. Men hvordan klarer jeg det?

Klinisk ernærngsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Takk for mail! Jeg skjønner at episoden med venninnene dine har gått inn på deg, og sett utenfra var det kanskje ikke den lureste og mildeste måten de kunne konfrontert deg på. Fra det du forteller, høres det ut som du er tynn og godt kan gå opp noen kilo, men ikke anorektisk tynn slik venninnene dine sier. Jeg tenker at du gjerne kan veie et sted mellom 55 og 57 kilo, noe som betyr at du godt kan tillate deg litt mer mat og drikke enn det du gjøre i dag. Du har et rimelig sunt og kosthold og spiser ikke unormalt lite selv om det jo er god plass til litt utskeielser som du nå ikke tillater deg.

Jeg tenker at din største begrensning er at du feks ikke åpnet denne flasken med sjampanje sammen med samboeren din. At du tillater deg så lite utskeielser gjør ikke bare at du veier litt mindre enn du optimalt sett bør, men at du går glipp av mye sosial hygge.

Virker som du er reflektert og klar over dine egne tanker. Det virker jo også som anorektikeren du engang var fremdeles gir deg litt for strenge levereglene mht hva du kan tillate deg å spise. Jeg tror at litt oppfølging av en dyktig psykolog er alt som skal til for at du skal få et litt mer avslappet forhold til mat og vekt.

Beste hilsen Cathrine Borchsenius

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke