Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Jeg har hørt at røykt mat øker risikoen for kreft. Stemmer det?


Svar:

Det stemmer at et høyt inntak av røykt mat kan øke riskioen for kreft. Når maten røykes, tar den opp en del av stoffene som er i røyken. Blant disse stoffene er det tjærestoffer og syrer. Tjærestoffene virker konserverende ved at de tar knekken på eventuelle bakterier som er i maten. Syrene gjør at eventuelle bakterier som er igjen ikke vil trives i det sure miljøet. I tillegg til smaken, er altså den konserverende effekten som er grunnen til at man begynte å røyke mat for mange år siden.

Det er særlig tjærestoffene som kan virke kreftfremkallende, men hvor uheldig det er for helsen avhenger av hva slags røykemetode som er tatt i bruk.

I gamle dager ble mat røykt over bål og i røykehus og røykeovner. I dag er det noen som røyker maten selv i egne ovner, og denne maten vil ha et mye høyere nivå av tjærestoffer enn mat som er røyket ved moderne industriell røyking.

Med mindre du spiser store mengder røyket mat, særlig hjemmerøykt, er det ikke særlig stor kreftrisiko. Du kan altså godt spise litt spekeskinke, røkelaks og annen røyket mat innimellom, så lenge du ikke overdriver inntaket.

Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog

Annonse:
Annonse: