Sjekk innholdet av basilikum!
Pesto er en italiensk saus der en av de vanligste typene er den genovesiske pestoen, består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino. Lager du denne typen pesto selv, kan du gjerne også smake til med litt salt, pepper, og sitron.
Nøtter eller pinjekjerner
Selv om den klassiske pestoen lages med pinjekjerner, er det fullt mulig å bruke andre typer nøtter istedenfor. Dette blir ofte like godt, men billigere. Det er antakelig derfor mange av pestoene vi finner i butikken inneholder for eksempel cashewnøtter, og bare litt pinjekjerner.
Sunn og allsidig
Pesto er ikke det verste du kan bruke i matlaging. Den er faktisk både sunn og næringsrik. Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser. Du kan til og med bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiven.
Sunt fett og rik på antioksidanter
Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. I pestoene vi har sammenliknet her, har det enten blitt brukt solsikkeolje eller olivenolje. Olivenolje er rik på enumettet fett, et type fett som det lønner seg å ha en viss andel av i kostholdet.
Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.
Basilikum og andre urter er rike på antioksidanter og derfor noe vi gjerne kan spise mye av.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grønn pesto som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, sukker, salt og mengde basilikum. Mye mettet fett, sukker og salt trekker ned, mens andel basilikum og umettet fett trekker opp. I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 4.
Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
REMA 1000 Grønn pesto
Lite salt og greit med basilikum. Mye umettet og greit med mettet fett.
Energi: 2206 kJ (535 kcal)
Fett: 55,0 g
Mettet fett: 6,1 g
Umettet fett: 6,1 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukker: 0,9 g
Protein: 5,0 g
Salt: 0,9 g
Basilikum: 32,0 %
Oslje: Solsikke
Produsent/distributør: Agritalia, Italia
Barilla i Pesti alla genovese
Mye basilikum og umettet fett, og greit med mettet fett. Litt mye salt.
Energi: 2119 kJ (514 kcal)
Fett: 52,0 g
Mettet fett: 5,5 g
Umettet fett: 5,5 g
Karbohydrater: 5,5 g
Sukker: 4,0 g
Protein: 5,0 g
Salt: 3,4 g
Basilikum: 44,5 %
Oslje: Solsikke
Produsent/distributør: Barilla
Coop Pesto alla genovese
Bra med basilikum og greit med mettet fett. Mindre umettet fett enn vinnerne.
Energi: 1583 kJ (284 kcal)
Fett: 38,0 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 4,0 g
Sukker: 2,9 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,7 g
Basilikum: 40,0 %
Oslje: Solsikke
Produsent/distributør: Coop Trading AS
Jacobs Pesto alla genovese
Bra med basilikum, men mer sukker enn de andre typene. Greit innhold av mettet fett og salt.
Energi: 1776 kJ (430 kcal)
Fett: 42,0 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 8,1 g
Sukker: 6,3 g
Protein: 4,6 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 37,0 %
Oslje: Solsikke
Produsent/distributør: Unil AS
Eldorado Pesto genovese
Bra med basilikum og greit med mettet fett, men mindre umettet fett enn vinnerne.
Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Fett: 41,4 g
Mettet fett: 6,8 g
Umettet fett: 6,8 g
Karbohydrater: 3,7 g
Sukker: 2,1 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 35,0 %
Oslje: Solsikke
Produsent/distributør: Unil AS
Ranise Ligurisk pesto
Greit med basilikum og salt. Mindre umettet fett enn vinnerne.
Energi: 434 kJ (1791 kcal)
Fett: 41,0 g
Mettet fett: 8,5 g
Umettet fett: 8,5 g
Karbohydrater: 5,9 g
Sukker: 1,2 g
Protein: 9,8 g
Salt: 1,7 g
Basilikum: 30,0 %
Oslje: Extra virgin olivenolje
Produsent/distributør: Olivino AS
Coop Smak forskjellen Pesto alla genovese
Greit med basilkum. Innhold av salt og mettet fett kunne vært lavere. Bra med umettet fett.
Energi: 2355 kJ (570 kcal)
Fett: 55,0 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 9,7 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukker: 1,4 g
Protein: 7,8 g
Salt: 3,5 g
Basilikum: 30,0 %
Oslje: Olivenolje
Produsent/distributør: La Favorita, Live Italia
CaraCucina Pesto alla genovese
Lite basilikum og en del salt i forhold til vinnerne. Bra med umettet fett, men mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 2417 kJ (586 kcal)
Fett: 57,0 g
Mettet fett: 9,8 g
Umettet fett: 9,8 g
Karbohydrater: 3,4 g
Sukker: 1,5 g
Protein: 8,5 g
Salt: 3,6 g
Basilikum: 22,0 %
Oslje: Olivenolje
Produsent/distributør: La Favorita, Live Italia
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.