Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fett og fiber.

Et nytt år, og mange har bestemt seg for å spise enda litt sunnere i 2019. Da er knekkebrød et bra valg. Mange knekkebrød inneholder nemlig langt mer fiber og mindre raske karbohydrater enn brød. Men ikke alle! Noen typer knekkebrød inneholder faktisk mindre fiber enn grovbrød. Det gjelder altså å velge de riktige typene.

Derfor bør du få i deg mer fiber

Velger du knekkebrød og brød som inneholder mye fiber, kan du gjøre mye bra både for helsen, vekten og fordøyelsen følge anbefalingene, bør vi få i oss 35-40 gram fiber per dag. Mange får i seg langt mindre enn dette.

Det er mange grunner til at det er lurt å spise mye fiber. Fiber er bra for fordøyelsen, gir en god metthetsfølelse og jevnere blodsukker som har en positiv innvirkning på overskudd, prestasjon, og vektregulering. Nok fiber har dessuten vist seg å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Bytter du ut fint eller halvgrovt brød, med brød eller knekkebrød som har et høyt fiberinnhold, kan du øke fiberinntaket ditt betydelig. Er du i tillegg bevisst på å spise bra med frukt og grønt, og gjerne også belgfrukter og poter, kan du være ganske sikker på at du får i deg nok fiber.

8 ukers kurs for deg som vil ned i vekt.

"Hjemmebakte" eller andre typer knekkebrød?

Det har etterhvert kommet et stort utvalg av «hjemmebakte» knekkebrød i butikkene. Forskjellen på disse knekkebrødene og de «vanlige» knekkebrødene fra f.eks. Wasa og Ryvita, er at de hjemmebakte ofte inneholder mer umettet fett, mindre karbohydrater og mer protein. Innholdet av fiber er derimot ofte høyere i de vanlige typene. Med unntak av taperne i denne testen som inneholder lite fiber sammenliknet med grovt brød og knekkebrød.

Knekkebrød med bygg

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg knekkebrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av knekkebrødene, har vi sett på innhold av sukker, protein, umettet fett, fiber og salt. Sukker og salt har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, umettet fett og protein har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber telle dobbelt opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 6, der 6 er de som vi mener er sunnest.