Foto: Erik Helgeneset

Seier til ekte geitost!

Brunost inneholder mye sukker og mettet fett, og har derfor fått et ufortjent dårlig rykte. For brunost er nemlig en veldig god kilde til jod, et næringsstoff som mange får for lite av. Brunost er også en god kilde til jern. Noen skiver grovt brød med brunost innimellom er derfor ikke å forakte.

Får du i deg for lite jod?

Ikke lenger jern i brunost

I gamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi brunost ble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over i brunosten under koking. Etter hvert som brunost ble industrifremstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk var vant til at brunost var en god jernkilde og fordi grupper i befolkningen hadde behov for ekstra jern. I 2001 sluttet man å berike brunost med jern fordi en del av befolkningen tar opp for mye jern i kroppen (hemokromatose).

For noen år siden fikk produsentene lov til å tilsette jern til prim beregnet for barn, og for et drøyt år siden kom Tine også ut med en brunost beriket med jern. Dessverre er ikke denne brunosten å finne i butikkhyllene lenger. Om det skyldes matvarekjedene som ikke lot denne osten få hylleplass, eller om det var forbrukerne som ikke skjønte vitsen med en brunost tilsatt jern, er uvisst. Det er uansett synd, for mange kunne med fordelt spist brunost med jern.

Sjokolademelk sunnere enn du tror

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg brunost som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, protein, mettet fett, kalsium og jod de inneholder. Sukker og mettet fett trekker ned, mens protein, jod og kalsium trekker opp. Vi har latt jod, kalsium telle dobbelt ettersom dette er viktige næringsstoffer som en del får for lite av.

Smak er ikke en faktor i testen, men du skan under stemme på den du syns smaker best.

Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at brunost også er rik på sukker, fett og kalorier.

{advpoll id='106' view_result='0' width='0' position='center'}