Foto: Erik Helgeneset

Mest kalsium i de magreste.

Gulost, og andre faste hvite oster er noe mange spiser daglig, både som pålegg og i retter som pizza, pasta, taco, lasagne og quesedillas. Det er bra, for ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kalsium, jod, protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 og sink.

Viktig kilde til kalsium og jod

Ost og andre meieriprodukter er svært gode kilder til kalsium og jod. For å sikre inntaket av kalsium anbefales vi å innta 3 enheter med meieriprodukter per dag. En enhet regnes som et glass melk, en yoghurt/skyr el, eller en skive brød eller knekkebrød med ost. Meieriprodukter er også en viktig kilde til jod, et næringsstoff som flere får i seg for lite av. Spiser du en del hvit fisk (som også er rik på jod), kan du få i deg nok jod uten å bruke meieriprodukter. Drikker du plantemelk tilsatt kalsium, kan du få i deg nok kalsium uten å bruke meieriprodukter.

Tre næringsstoffer du kan få for lite av

Minimalt med laktose i faste hvite oster

Noen unngår ost fordi de reagerer på melkesukker (laktose). Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Noen få tåler ikke melkeprotein, og må derfor holde seg helt unna meieriprodukter. Men dette gjelder kun en veldig liten del av befolkningen, som oftest barn.

Lite mat og mye trening kan gi beinskjørhet

Like mye vitaminer og mineraler i magre oster

Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Magre guloster inneholder som regel rundt 16-17 % fett, mens noen kan være enda magrere enn dette. Som med melk, er det slik at de magre variantene inneholder omtrent akkurat samme mengde næringsstoffer som de fete. Forskjellen er bare at de inneholder mindre fett og kalorier. Som du ser fra denne testen er det faktisk mer kalsium i de magreste ostene.

Så mange kalorier trenger du

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, kalsium og salt. Mengden protein og kalsium trekker opp, mens innholdet av fett og salt trekker ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='119' view_result='0' width='0' position='center'}