Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Stor forskjell på innhold av grønnsaker og protein.

En reduksjon i kjøttinntaket er bra for helsa, miljøet, og også ofte for lommeboken. Det kommer stadig nye vegetarprodukter i butikkhyllene, men hvor sunne er egentlig disse produktene?

Hvorfor velge vegetarburger?

Det er ingen tvil om at det er lurt å begrense inntaket av kjøtt. De aller fleste av oss kan også med fordel spise mer grønnsaker enn hva vi gjør i dag. Men dette er fullt mulig å gjøre uten å bruke vegetarprodukter som vegetarpølse, vegetarburger og vegetarkjøttdeig, også for deg som er vegetarianer eller veganer.

En fordel med vegetarprodukter som dette er at det er enkelt å lage, og det er enkelt å bytte ut en hamburger med en vegetarburger på grillen når man spiser sammen med andre. Noen vegetarprodukter inneholder bra med belgvekster, og kan derfor være en fin kilde til protein. Andre inneholder mye grønnsaker og kan derfor gi et ekstra påfyll av grønt.

Greit å vite om vegetarkost og helse

Burger med eller uten soya?

Mange av vegetarburgerne i denne testen er merket med «fri for soya». Det kan få en til å lure på om soya er usunt eller noe man av en eller annen grunn ikke bør spise? Soya har et høyt innhold av protein, flerumettet fett, fiber, vitaminer og mineraler, og et lavt innhold av mettet fett.

Noen velger å styre unna soyaprodukter fordi soyaproduksjon bidrar til bl.a. avskoging av regnskogen i Brasil. Dyrkingen av soya legger beslag på enorme landarealer i Brasil, men mesteparten av den soyaen som produseres brukes til produksjon av dyrefôr. Soya som brukes i menneskemat importeres stort sett Europa og Nord-Amerika.

Er soya sunt?

Mye grønnsaker = lite protein

Noen av burgerne i denne testen er laget av grønnsaker, mens andre er laget av belgfrukter. Bønner og andre belgfrukter er gode plantebaserte alternativer til kjøtt. Studier viser at belgfrukter har en god innvirkning på blodtrykket, og reduserer utviklingen av hjertesykdommer. En burger laget av belgfrukter vil også mette godt på grunn av det høye proteininnholdet. Velger du derimot en burger laget av sopp eller grønnsaker, vil proteininnholdet være lavere og burgeren metter dårligere.

Kan vi leve både sunt og bærekraftig?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg vegetarburgere som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, protein, fiber, salt og hvor mye grønnsaker og protein de inneholder. Vi har også sett på tilsetningsstoffer og gitt et minuspoeng til de som inneholder karragenan.

Innholdet av mettet fett og salt har trukket ned, mens innholdet av umettet fett, protein, og mengde belgfrukter/grønnsaker har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 6 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 4.

Hvilken vegetarburger syns du smaker best?
 • 3 Votes
  Coop Burgere av grønne bønner og erter, Purple Bee Hive B.V
  3.19%
 • 7 Votes
  VegMe Black bean burger, Bama Gruppen AS
  7.45%
 • 9 Votes
  Coop Burgere av sopp, Zwanenberg Food Group B.V
  9.57%
 • 10 Votes
  Coop Burgere av rødbeter, Purple Bee Hive B.V
  10.64%
 • 5 Votes
  The Oumph burger, Food for Progress
  5.32%
 • 24 Votes
  Hoff Liv laga Vegetarburger original, Hoff SA
  25.53%
 • 15 Votes
  Naturli The burger, Naturli Foods A/S
  15.96%
 • 5 Votes
  VegMe BBQ-burger, Bama Gruppen AS
  5.32%
 • 8 Votes
  Hälsans Kök Veganska burgare, Nestlé Sverige
  8.51%
 • 8 Votes
  Coop Juicy burger, Van Koolen B.V
  8.51%
← Tilbake
Total 94 Votes

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke