Magert, proteinrikt, men inneholder omstridt tilsetningsstoff.
Skinke laget av gris, eller pålegg laget av kylling eller kalkun, hva velger du? En ting er dyrevelferd og bærekraft, en annen ting er sunnhet. Er pålegg laget av kylling egentlig så mye sunnere enn skinke laget av svin?
Magert og proteinrikt
Felles for alle skinkepålegg, både de laget av svin og de laget av kylling eller kalkun, er at de er inneholder lite fett og mye protein. «Skinke» laget av kylling eller kalkun inneholder 0,5-2 % fett, og det meste av fettet er umettet. På grunn av den høye andelen kjøtt, er skinke et proteinrikt pålegg som metter godt uten å gi så mye energi (kalorier).
Mye salt, men mindre salt enn salami
Pålegg av kylling og kalkun annet kjøttpålegg inneholder relativt mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Pålegg av kylling og kalkun magert pålegg, noe som er bra, men samtidig er det viktig å ikke spise altfor mye ettersom det inneholder såpass mye salt. Men når det er sagt, er det det langt mindre salt i disse påleggene enn f.eks. i salami. Det er også viktig å være klar over at salt er et konserveringsmiddel, så noe salt må vi ha for at kjøttpålegget ikke skal bli bedervet.
Omstridt tilsetningsstoff i de fleste
De fleste av påleggene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet karragenan (E407). Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og er godkjent til bruk i matindustrien. Men i løpet av de siste årene har en del eksperter begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. Grunnen til dette er at forskning på dyr har vist at karragenan kan fremkalle betennelse i tarmen, sannsynligvis som følge av endringer i tarmfloraen. De som er skeptiske til karragenan mener at dette tilsetningsstoffet heller ikke er gunstig for oss mennesker. Vi vet fremdeles ikke nok om dette, men hvis du vil være føre var kan det være lurt å velge pålegg som ikke inneholder dette tilsetningsstoffet.
Dette bør du vite om karragenan
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet en rekke pålegg laget av kylling og kalkun som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, salt og andel kjøtt. En høy andel kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av salt har trukket ned. Pålegg som ikke inneholder karragenan har fått plusspoeng for dette.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Skinke laget av gris, eller pålegg laget av kylling eller kalkun, hva velger du? En ting er dyrevelferd og bærekraft, en annen ting er sunnhet. Er pålegg laget av kylling egentlig så mye sunnere enn skinke laget av svin?
Testresultater
Coop Kyllingpålegg med jalapeno og chili
En av testens vinnere. Inneholder bra med kjøtt, mindre salt enn de andre og fri for karragenan.
Energi: 418 kJ (99 kcal)
Fett: 1,1 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 1,8 g
Sukker: 0,7 g
Protein: 20 g
Salt: 1,4 g
Kjøtt: 85 %
E407:
Annet:
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Finsbråten Spicy kyllingfilet
En av testens vinnere. Inneholder mye kjøtt, fri for karragenan, men en del salt.
Energi: 397 kJ (95 kcal)
Fett: 1,4 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 3,2 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 18 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 96 %
E407:
Annet:
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Synnøve Mild & snill kylling
En av testens vinnere. Inneholder mye kjøtt, fri for karragenan, men en del salt.
Energi: 453 kJ (108 kcal)
Fett: 2,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 18 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 82 %
E407:
Annet: Uten tilsatt nitritt
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Prior Løvtynn kyllingfilet naturell
Høy andel kjøtt, greit med salt sammenliknet med de andre. Inneholder karragenan.
Energi: 410 kJ (97 kcal)
Fett: 1,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,1 g
Sukker: 0,8 g
Protein: 21 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Naturell kalkunfilet
Høy andel kjøtt, en del salt, inneholder karragenan.
Energi: 446 kJ (105 kcal)
Fett: 1,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 1,6 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 22 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 87 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Naturell kyllingfilet
Høy andel kjøtt, greit med salt sammenliknet med de andre. Inneholder karragenan.
Energi: 440 kJ (104 kcal)
Fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 1,9 g
Sukker: 0,7 g
Protein: 20 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 88 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Kyllingfilet pepper & hvitløk
Høy andel kjøtt, en del salt, inneholder karragenan.
Energi: 407 kJ (96 kcal)
Fett: 0,9 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 2 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 20 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Coop Naturell kalkunbryst
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 446 kJ (105 kcal)
Fett: 1,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 1,1 g
Protein: 22 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Røkt kalkunbryst
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 446 kJ (105 kcal)
Fett: 1,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 1,1 g
Protein: 22 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Solvinge Kyllingfilet naturell
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 449 kJ (106 kcal)
Fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,5 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 86 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Norsk kylling AS
Solvinge Kyllingfilet rosmarin & basilikum
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 451 kJ (107 kcal)
Fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,6 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 86 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Norsk kylling AS
Solvinge Kyllingfilet paprika
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 453 kJ (107 kcal)
Fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,7 g
Sukker: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 86 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Norsk kylling AS
Stange Kalkunfilet pastrami
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 479 kJ (107 kcal)
Fett: 1,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 1,9 g
Sukker: 0,1 g
Protein: 21,7 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 86 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Stanges gårsproduksjon AS
Prior Kalkunfilet røkt
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 463 kJ (109 kcal)
Fett: 1,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 2,6 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 22 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 86 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Coop Kalkun kentucky
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 440 kJ (104 kcal)
Fett: 1,1 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 1,7 g
Sukker: 1,4 g
Protein: 21 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 81 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Prior Kalkunskiver krydder
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 570 kJ (136 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 2,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 16 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Coop Kyllingbryst
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 408 kJ (97 kcal)
Fett: 0,9 g
Mettet fett: 0,2 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 1,1 g
Protein: 20 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Grilstad Lev litt lettere sweet chili kyllingfilet
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 387 kJ (92 kcal)
Fett: 0,8 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 20 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Grilstad
Prior Kyllingfilet paprika & urter
Høy andel kjøtt, men inneholder ganske mye salt. Inneholder karragenan.
Energi: 407 kJ (96 kcal)
Fett: 0,9 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 2 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 20 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Prior Kalkunkorv pepper
Mindre kjøtt enn de andre, og ganske mye salt. Men, fri for karragenan.
Energi: 595 kJ (142 kcal)
Fett: 7,9 g
Mettet fett: 2,3 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 13 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 61 %
E407:
Annet:
Produsent/distributør: Nortura SA
Lerstang gård Kyllingfilet krydret
Inneholder bra med kjøtt, ganske mye salt og karragenan.
Energi: 360 kJ (86 kcal)
Fett: 1,6 g
Mettet fett: 1 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 1,1 g
Protein: 16,6 g
Salt: 1,78 g
Kjøtt: 79 %
E407: Inneholder E407
Annet: Saktevoksende kylling, soyafritt for
Produsent/distributør: Gårdsand AS
Lerstang gård Kyllingfilet naturell
Inneholder bra med kjøtt, ganske mye salt og karragenan.
Energi: 360 kJ (86 kcal)
Fett: 1,6 g
Mettet fett: 1 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 1 g
Protein: 16,6 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 79 %
E407: Inneholder E407
Annet:
Produsent/distributør: Gårdsand AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.