Taperne inneholder bare 50 % fullkorn.
Spagetti og annen pasta er noe de fleste både liker og spiser. Spagetti med kjøttsaus eller er klassikere i de fleste barnefamilier, men pasta kan brukes til så mye annet også. I salater, som tilbehør til de mest fantastiske gourmetretter, eller som restitusjonsmat etter en hard treningsøkt.
Sunt med fullkorn
I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ulike typer fullkornspasta. Forskjellen på vanlig lys pasta og fullkornspasta er som navnet tilsier at fullkorns variantene inneholder fullkornmel. Vanlig lys pasta er laget på siktet mel, og inneholder derfor mindre fiber, vitaminer og mineraler enn pasta som inneholder fullkorn.
Skal du tenke sunnhet, bør du gå for pasta som er laget av 100 % fullkorn. Flere av pastatypen i denne testen inneholder bare 50 % fullkorn, selv om de heter fullkornspasta.
Derfor bør du spise fullkornprodukter
Bruk tallerkenmodellen
Trener du mye, er pasta super restitusjonsmat ettersom det er viktig å fylle på med både karbohydrater og protein etter en treningsøkt. Men, har du lett for å legge på deg og/eller ønsker å gå ned i vekt, kan det være lurt å begrense inntaket av pasta og annen mat som er rik på raske karbohydrater.
Og for alle kan det være greit å tenke på pasta som tilbehør, ikke som den største delen av middagsmåltidet. Bruk gjerne tallerkenmodellen: 1/3 grønnsaker 1/3 kjøtt/fisk/fugl og 1/3 pasta. Skal du ned i vekt, kan du gjerne fylle halvparten av tallerken med grønnsaker, ¼ med kjøtt/fisk/fugl, og ¼ med pasta.
Kosthold for deg som skal ned i vekt
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg fullkornspasta som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av fiber og fullkorn.
I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6 der de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.
Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken pasta du syns smaker best.
Skal du tenke sunnhet, bør du gå for pasta som er laget av 100 % fullkorn. Flere av pastatypen i denne testen inneholder bare 50 % fullkorn, selv om de heter fullkornspasta.
Testresultater
Sopps Fullkornspasta med bønner fusilli
Inneholder 70 % fullkorn, men bra med fiber. Mer proteint enn de andre typene siden den inneholder bønner.
Energi: 1450 kJ (350 kcal)
Fett: 2,8 g
Mettet fett: 0,6 g
Karbohydrater: 59 g
Sukker: 3,8 g
Kostfiber: 9 g
Protein: 16 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 70 %
Produsent/distributør: Lantmännen Cerealia AS
REMA 1000 Penne fullkorn
100 % fullkorn og bra med fiber.
Energi: 1462 kJ (346 kcal)
Fett: 3,2 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 63 g
Sukker: 4,4 g
Kostfiber: 8,6 g
Protein: 12 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: REMA 1000 AS
REMA 1000 Spagetti fullkornpasta
100 % fullkorn og bra med fiber.
Energi: 1465 kJ (346 kcal)
Fett: 3,2 g
Mettet fett: 0,7 g
Karbohydrater: 63 g
Sukker: 4,4 g
Kostfiber: 8,6 g
Protein: 12 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: REMA 1000 AS
Barilla Fullkorn spaghetti
100 % fullkorn, men litt mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1466 kJ (347 kcal)
Fett: 2,5 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 64 g
Sukker: 3,5 g
Kostfiber: 8 g
Protein: 13 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: Barilla G. eR. Fratelli
Coop Økologisk penne fullkorn
100 % fullkorn, men mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1407 kJ (333 kcal)
Fett: 2,5 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 62 g
Sukker: 1,6 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 12 g
Salt: 0,01 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: Coop Trading AS
Eldorado Fusilli fullkorn
100 % fullkorn, men mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1480 kJ (350 kcal)
Fett: 2,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 67 g
Sukker: 3,2 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 12 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: Unil AS
Eldorado Økologisk fusilli fullkornspasta
100 % fullkorn, men mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1480 kJ (350 kcal)
Fett: 2,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 67 g
Sukker: 3,2 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 12 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: Unil AS
Eldorado Økologisk spaghetti fullkornspasta
100 % fullkorn, men mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1480 kJ (350 kcal)
Fett: 2,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 67 g
Sukker: 3,2 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 12 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: Unil AS
Sopps Fullkornspasta penne
Bare 50 % fullkorn, og mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1450 kJ (350 kcal)
Fett: 2 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 65 g
Sukker: 3 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 14 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 55 %
Produsent/distributør: Lantmännen Cerealia AS
Sopps Fullkornspasta spaghetti
Bare 50 % fullkorn, og mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1450 kJ (350 kcal)
Fett: 2 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 65 g
Sukker: 3 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 14 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 55 %
Produsent/distributør: Lantmännen Cerealia AS
Coop Økologisk spaghetti fullkorn
100 % fullkorn, men lmindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1403 kJ (332 kcal)
Fett: 2,5 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 62 g
Sukker: 1,6 g
Kostfiber: 6,5 g
Protein: 12 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 100 %
Produsent/distributør: Coop Trading AS
Sopps Cellentani ekstra fiber
Bare 50 % fullkorn, og mindre fiber enn vinnerne.
Energi: 1450 kJ (350 kcal)
Fett: 2 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 65 g
Sukker: 3 g
Kostfiber: 6 g
Protein: 13 g
Salt: 0 g
Fullkorn + bønner: 0 %
Produsent/distributør: Lantmännen Cerealia AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.