Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Stor forskjell på sukkerinnhold.

Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium, og også en viktig kilde til jod som mange får i seg for lite av. Disse næringsstoffene får du også fra sjokolademelk laget av kumelk. Velger du en sjokolademelk som inneholder lite sukker, kan dette altså være et greit alternativ til melk. Men ideelt sett bør du da også velge en type som ikke er tilsatt søtstoff eller tilsetningsstoffet E407.

Inneholder omstridt tilsetningsstoff

Alle bortsett fra en av sjokolademelkene i denne testen er tilsatt karragenan (E407). Dette er et konsistensmiddel som noen fagfolk er skeptiske til. Grunnen er at flere dyrestudier har vist at stoffet kan påvirke tarmfloraen vår på en negativ måte. Blant annet ved å skape betennelsestilstander i tarmen.

Man vet fremdeles for lite om hvordan dette påvirker oss mennesker, men ettersom vi vet at det er fullt mulig å bruke andre konsistensmidler som ikke har vist denne negative effekten, og siden det er bedre å være føre var, så ønsker vi å opplyse deg som forbruker om dette. Det er heller ikke nødvendig å bruke karragenan i sjokolademelk. Uten karragenan vil kakaoen synke til bunnen, men det løser vi lett ved å riste sjokolademelken.

Sjokolademelk etter trening

Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater. Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk, og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium. Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet.

Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk. Og da kan du gjerne velge sjokolademelk som ikke nødvendigvis kommer best ut i denne testen. Etter en treningsøkt kan sjokolademelken nemlig godt inneholde mer karbohydrater/sukker, enn hva du bør tillate deg ellers.

Hvis du ønsker den beste sjokolademelken etter trening, så sjekk ut fjorårets test der vi vurderte sjokolademelk i forhold til restitusjon.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokolademelk, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, og sukker per 100 g med sjokolademelk. Mengden protein trekker opp, mens mengden sukker, mettet fett og kalorier trekker ned. Vi har latt sukker og protein telle dobbelt. Vi har gitt plusspoeng til sjokolademelk som inneholder lite sukker uten å være tilsatt søtstoff, og vi har gitt minuspoeng til sjokolademelk som er tilsatt karragenan.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den «sunneste» får terningkast 5 og den minst sunne får terningkast 3. Grunnen til at vi ikke har valgt å gi terningkast 6, er at nesten samtlige av sjokolademelkene er tilsatt karragenan.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hvilken sjokolademelk syns du smaker best?
 • 2 Votes
  TINE Yt proteinshake, TINE
  5.56%
 • 0 Vote
  Litago Uten tilsatt sukker, med smak av cookie dough, TINE
  0%
 • 1 Vote
  TINE Yt proteinmelk kakao, TINE
  2.78%
 • 2 Votes
  TINE Laktosefri, fettfri melk med sjokolade, TINE
  5.56%
 • 6 Votes
  TINE Lettmelk med sjokolade uten tilsatt sukker, TINE
  16.67%
 • 0 Vote
  TINE Lettmelk kakao & kaffe, TINE
  0%
 • 2 Votes
  Litago Uten sjokolademelk, Tine
  5.56%
 • 4 Votes
  Q Fersk sjokolademelk uten tilsatt sukker, Q meieriene
  11.11%
 • 1 Vote
  Litago Lett sjokolademelk, TINE
  2.78%
 • 6 Votes
  TINE Sjokomelk, TINE
  16.67%
 • 1 Vote
  Litago Sjokolademelk, TINE
  2.78%
 • 7 Votes
  Q Fersk sjokolademelk, Q meieriene
  19.44%
 • 2 Votes
  TINE Milkshake sjokoladesmak, TINE
  5.56%
 • 2 Votes
  Cocio Classic chocolate milk, Cocio Chokolademælk
  5.56%
← Tilbake
Total 36 Votes

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke