Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på sukkerinnhold.

Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium, og også en viktig kilde til jod som mange får i seg for lite av. Disse næringsstoffene får du også fra sjokolademelk laget av kumelk. Velger du en sjokolademelk som inneholder lite sukker, kan dette altså være et greit alternativ til melk. Men ideelt sett bør du da også velge en type som ikke er tilsatt søtstoff eller tilsetningsstoffet E407.

Inneholder omstridt tilsetningsstoff

Alle bortsett fra en av sjokolademelkene i denne testen er tilsatt karragenan (E407). Dette er et konsistensmiddel som noen fagfolk er skeptiske til. Grunnen er at flere dyrestudier har vist at stoffet kan påvirke tarmfloraen vår på en negativ måte. Blant annet ved å skape betennelsestilstander i tarmen.

Man vet fremdeles for lite om hvordan dette påvirker oss mennesker, men ettersom vi vet at det er fullt mulig å bruke andre konsistensmidler som ikke har vist denne negative effekten, og siden det er bedre å være føre var, så ønsker vi å opplyse deg som forbruker om dette. Det er heller ikke nødvendig å bruke karragenan i sjokolademelk. Uten karragenan vil kakaoen synke til bunnen, men det løser vi lett ved å riste sjokolademelken.

Sjokolademelk etter trening

Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater. Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk, og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium. Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet.

Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk. Og da kan du gjerne velge sjokolademelk som ikke nødvendigvis kommer best ut i denne testen. Etter en treningsøkt kan sjokolademelken nemlig godt inneholde mer karbohydrater/sukker, enn hva du bør tillate deg ellers.

Hvis du ønsker den beste sjokolademelken etter trening, så sjekk ut fjorårets test der vi vurderte sjokolademelk i forhold til restitusjon.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokolademelk, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, og sukker per 100 g med sjokolademelk. Mengden protein trekker opp, mens mengden sukker, mettet fett og kalorier trekker ned. Vi har latt sukker og protein telle dobbelt. Vi har gitt plusspoeng til sjokolademelk som inneholder lite sukker uten å være tilsatt søtstoff, og vi har gitt minuspoeng til sjokolademelk som er tilsatt karragenan.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den «sunneste» får terningkast 5 og den minst sunne får terningkast 3. Grunnen til at vi ikke har valgt å gi terningkast 6, er at nesten samtlige av sjokolademelkene er tilsatt karragenan.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='203' view_result='0' width='0' position='center'}