Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på sukkerinnhold.

Det finnes etter hvert mange typer syrnet melk i meierihyllene. Noen er tilsatt sukker og smak, noen er tilsatt vitamin D, noen er såkalt magre produkter, mens andre inneholder mer fett, men all syrnet melk er tilsatt forskjellige bakteriekulturer. I denne testen har vi sammenliknet ulike typer syrnet melk som finnes i de største matvarekjedene.

Gunstig med syrnet melk

Syrnet melk er tilsatt ulike bakteriekulturer (vanligvis melkesyrebakterier) som under fermentering omdanner blant annet laktose til melkesyre slik at produktene blir surere og tykkere. De probiotiske melkesyrebakteriene som er i syrnet melk, ser ut til å ha en gunstig innvirkning på fordøyelse, tarmflora, helse og immunforsvar.

Gå for naturell!

Bruk gjerne syrnet melk som drikke, i matlaging, eller som frokost, for eksempel toppet med nøtter, bær, havregryn og frukt. Sjekk ut hva du syns om å bruke syrnet melk uten smak, kanskje trenger du ikke det ekstra sukkeret du får fra syrnet melk med smak. Er du glad i syrnet melk med smak, for eksempel Biola, kan det være et bra tips å blande denne med syrnet melk uten smak. Da får du en litt mildere smak, og begrenser inntaket av sukker.

Syrekulturer brukt i meieriprodukter

Syrekulturer som tilsettes meieriprodukter består av en eller flere typer melkesyrebakterier som omdanner laktose (melkesukker) til melkesyre, etanol og karbondioksid. Ulike kulturer brukes i konsentrert form (flytende, dypfryst eller pulver) til syrning av ystemelken før ostestoffet skilles ut og modnes til ulike oster, og til syrning av melk, smør, rømme og yoghurt.

Vanlige syrekulturer i meieriprodukter kan være:

Lactobacillus acidophilus La-5: En bakteriekultur som inngår i flere syrnede meieriprodukter. Bakterien kalles også A-melkesyrebakterie.

Bifidobacterium: En bakteriekultur som inngår i flere varianter av syrnet melk. Kalles også B-melkesyrebakterie.

Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus (yoghurtkultur); Dette er de melkesyrebakteriene som tilsettes melk for å produsere yoghurt.

Tettekultur: Kommer opprinnelig fra tettegressplanten. Før ble melk helt over blader av tettegress, og bakteriene på planten gjorde at melken ble seig og lett syrlig. Resultatet var tettemelk. I dag brukes ikke lenger tettegress, men en tettekultur som inneholder bakterier fra denne planten.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg syrnet melk som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, og protein de inneholder. Mye sukker trekker ned, mens mye protein trekker opp. Vi har ikke vurdert innhold av mettet fett, ettersom flere studier tyder på at mettet fett fra meieriprodukter ikke er skadelig for helsa slik vi tidligere har trodd. Vi har gitt pluss til produkter som ikke er tilsatt søtstoff. Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Kilde: Tine.no og Rorosmeieriet.no


Det finnes etter hvert mange typer syrnet melk i meierihyllene.

Testresultater

Økologisk tjukkmjølk

rorosmeieriet-tjukkmjolk

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning6

Energi: 189 kJ (45 kcal)
Fett: 1.5 g
Mettet fett: 1 g
Karbohydrater: 4.5 g
Sukker: 4.5 g
Protein: 3.5 g
Melkesyrebakterier: Rørosmeieriets tettekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Rørosmeieriet

Kefir

rorosmeieriet-kefir

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning6

Energi: 235 kJ (56 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 1.9 g
Karbohydrater: 4 g
Sukker: 4 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Økologisk kefirkultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Rørosmeieriet

Kulturmjølk

tine-kulturmjolk

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning6

Energi: 228 kJ (54 kcal)
Fett: 2.6 g
Mettet fett: 1.6 g
Karbohydrater: 4.4 g
Sukker: 4.4 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Melkesyrekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Biola naturell, laktosefri

tine-biola_naturell

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning6

Energi: 173 kJ (41 kcal)
Fett: 1 g
Mettet fett: 0.8 g
Karbohydrater: 4.8 g
Sukker: 4.8 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.9 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Tine Skumma kulturmjølk

tine-skumma_kulturmjolk

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning6

Energi: 139 kJ (33 kcal)
Fett: 0.4 g
Mettet fett: 0.3 g
Karbohydrater: 4.1 g
Sukker: 4.1 g
Protein: 3.2 g
Melkesyrebakterier: Melkesyrekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Biola rødbete, eple & lime, laktosefri

tine-biola_rodbete_eple_lime

God kilde til protein, inneholder mer sukker enn naturell syrnet melk. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 196 kJ (46 kcal)
Fett: 0.9 g
Mettet fett: 0.7 g
Karbohydrater: 6.5 g
Sukker: 6.4 g
Protein: 3.1 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Økologisk syrna blå, fettfri

rorosmeieriet-syrna_bla

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 197 kJ (47 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0.1 g
Karbohydrater: 8.1 g
Sukker: 8.1 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Rørosmeieriets tettekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Rørosmeieriet

Kefir mango & appelsin

q-kefir_mango_appelsin

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 260 kJ (62 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 1.3 g
Karbohydrater: 8.3 g
Sukker: 7.9 g
Protein: 3 g
Melkesyrebakterier: Kefirkultur (15 unike melkesyrebakterier)
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Q meieriene

Kefir blåbær & solbær

q-kefir_blabaer_solbaer

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 260 kJ (62 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 1.3 g
Karbohydrater: 8.5 g
Sukker: 8.2 g
Protein: 3 g
Melkesyrebakterier: Kefirkultur (15 unike melkesyrebakterier)
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Q meieriene

Biola jordbær & rabarbra, uten tilsatt sukker

tine-biola_jordbaer_rabarbra

God kilde til protein. Tilsatt søtstoff. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 142 kJ (33 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 4.8 g
Sukker: 4.5 g
Protein: 3.2 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff: Aspartam, Acesulfam K
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Biola bringebær

tine-biola_brinebaer

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 215 kJ (50 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.1 g
Sukker: 9.1 g
Protein: 3.2 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Biola blåbær

tine-biola_blabaer

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 214 kJ (50 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.5 g
Sukker: 9.4 g
Protein: 3 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Biola melon & pasjonsfrukt, laktosefri

tine-biola_melon_pasjonsfrukt

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 213 kJ (50 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.3 g
Sukker: 9.2 g
Protein: 3.1 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Biola jordbær

tine-biola_jordbaer

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.

terning4

Energi: 220 kJ (52 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.7 g
Sukker: 9.4 g
Protein: 3.1 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA

Foto: Erik Helgeneset
Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbohydrater, gSukker, gProtein, gMelkesyrebakterierSøtstoffVitamin D, mikrogr
Økologisk tjukkmjølk, Rørosmeieriet 189 45 1.5 1 4.5 4.5 3.5 Rørosmeieriets tettekultur -
Kefir, Rørosmeieriet 235 56 3 1.9 4 4 3.3 Økologisk kefirkultur -
Kulturmjølk, Tine SA 228 54 2.6 1.6 4.4 4.4 3.3 Melkesyrekultur -
Biola naturell, laktosefri, Tine SA 173 41 1 0.8 4.8 4.8 3.3 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG 0.9
Tine Skumma kulturmjølk, Tine SA 139 33 0.4 0.3 4.1 4.1 3.2 Melkesyrekultur -
Biola rødbete, eple & lime, laktosefri, Tine SA 196 46 0.9 0.7 6.5 6.4 3.1 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG 0.8
Økologisk syrna blå, fettfri, Rørosmeieriet 197 47 0.1 0.1 8.1 8.1 3.3 Rørosmeieriets tettekultur -
Kefir mango & appelsin, Q meieriene 260 62 1.8 1.3 8.3 7.9 3 Kefirkultur (15 unike melkesyrebakterier) -
Kefir blåbær & solbær, Q meieriene 260 62 1.8 1.3 8.5 8.2 3 Kefirkultur (15 unike melkesyrebakterier) -
Biola jordbær & rabarbra, uten tilsatt sukker, Tine SA 142 33 0.1 0 4.8 4.5 3.2 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG Aspartam, Acesulfam K 0.8
Biola bringebær, Tine SA 215 50 0.1 0 9.1 9.1 3.2 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG 0.8
Biola blåbær, Tine SA 214 50 0.1 0 9.5 9.4 3 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG 0.8
Biola melon & pasjonsfrukt, laktosefri, Tine SA 213 50 0.1 0 9.3 9.2 3.1 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG 0.8
Biola jordbær, Tine SA 220 52 0.1 0 9.7 9.4 3.1 Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG 0.8

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.