Stor forskjell på sukkerinnhold.
Det finnes etter hvert mange typer syrnet melk i meierihyllene. Noen er tilsatt sukker og smak, noen er tilsatt vitamin D, noen er såkalt magre produkter, mens andre inneholder mer fett, men all syrnet melk er tilsatt forskjellige bakteriekulturer. I denne testen har vi sammenliknet ulike typer syrnet melk som finnes i de største matvarekjedene.
Gunstig med syrnet melk
Syrnet melk er tilsatt ulike bakteriekulturer (vanligvis melkesyrebakterier) som under fermentering omdanner blant annet laktose til melkesyre slik at produktene blir surere og tykkere. De probiotiske melkesyrebakteriene som er i syrnet melk, ser ut til å ha en gunstig innvirkning på fordøyelse, tarmflora, helse og immunforsvar.
Gå for naturell!
Bruk gjerne syrnet melk som drikke, i matlaging, eller som frokost, for eksempel toppet med nøtter, bær, havregryn og frukt. Sjekk ut hva du syns om å bruke syrnet melk uten smak, kanskje trenger du ikke det ekstra sukkeret du får fra syrnet melk med smak. Er du glad i syrnet melk med smak, for eksempel Biola, kan det være et bra tips å blande denne med syrnet melk uten smak. Da får du en litt mildere smak, og begrenser inntaket av sukker.
Syrekulturer brukt i meieriprodukter
Syrekulturer som tilsettes meieriprodukter består av en eller flere typer melkesyrebakterier som omdanner laktose (melkesukker) til melkesyre, etanol og karbondioksid. Ulike kulturer brukes i konsentrert form (flytende, dypfryst eller pulver) til syrning av ystemelken før ostestoffet skilles ut og modnes til ulike oster, og til syrning av melk, smør, rømme og yoghurt.
Vanlige syrekulturer i meieriprodukter kan være:
Lactobacillus acidophilus La-5: En bakteriekultur som inngår i flere syrnede meieriprodukter. Bakterien kalles også A-melkesyrebakterie.
Bifidobacterium: En bakteriekultur som inngår i flere varianter av syrnet melk. Kalles også B-melkesyrebakterie.
Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus (yoghurtkultur); Dette er de melkesyrebakteriene som tilsettes melk for å produsere yoghurt.
Tettekultur: Kommer opprinnelig fra tettegressplanten. Før ble melk helt over blader av tettegress, og bakteriene på planten gjorde at melken ble seig og lett syrlig. Resultatet var tettemelk. I dag brukes ikke lenger tettegress, men en tettekultur som inneholder bakterier fra denne planten.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg syrnet melk som finnes i de største dagligvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, og protein de inneholder. Mye sukker trekker ned, mens mye protein trekker opp. Vi har ikke vurdert innhold av mettet fett, ettersom flere studier tyder på at mettet fett fra meieriprodukter ikke er skadelig for helsa slik vi tidligere har trodd. Vi har gitt pluss til produkter som ikke er tilsatt søtstoff. Produktene er rangert i forhold til hverandre.
Kilde: Tine.no og Rorosmeieriet.no
Det finnes etter hvert mange typer syrnet melk i meierihyllene.
Testresultater
Økologisk tjukkmjølk

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 189 kJ (45 kcal)
Fett: 1.5 g
Mettet fett: 1 g
Karbohydrater: 4.5 g
Sukker: 4.5 g
Protein: 3.5 g
Melkesyrebakterier: Rørosmeieriets tettekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Rørosmeieriet
Kefir

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 235 kJ (56 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 1.9 g
Karbohydrater: 4 g
Sukker: 4 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Økologisk kefirkultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Rørosmeieriet
Kulturmjølk

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 228 kJ (54 kcal)
Fett: 2.6 g
Mettet fett: 1.6 g
Karbohydrater: 4.4 g
Sukker: 4.4 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Melkesyrekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Biola naturell, laktosefri

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 173 kJ (41 kcal)
Fett: 1 g
Mettet fett: 0.8 g
Karbohydrater: 4.8 g
Sukker: 4.8 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.9 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Tine Skumma kulturmjølk

God kilde til protein, lite sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 139 kJ (33 kcal)
Fett: 0.4 g
Mettet fett: 0.3 g
Karbohydrater: 4.1 g
Sukker: 4.1 g
Protein: 3.2 g
Melkesyrebakterier: Melkesyrekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Biola rødbete, eple & lime, laktosefri

God kilde til protein, inneholder mer sukker enn naturell syrnet melk. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 196 kJ (46 kcal)
Fett: 0.9 g
Mettet fett: 0.7 g
Karbohydrater: 6.5 g
Sukker: 6.4 g
Protein: 3.1 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Økologisk syrna blå, fettfri

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 197 kJ (47 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0.1 g
Karbohydrater: 8.1 g
Sukker: 8.1 g
Protein: 3.3 g
Melkesyrebakterier: Rørosmeieriets tettekultur
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Rørosmeieriet
Kefir mango & appelsin

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 260 kJ (62 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 1.3 g
Karbohydrater: 8.3 g
Sukker: 7.9 g
Protein: 3 g
Melkesyrebakterier: Kefirkultur (15 unike melkesyrebakterier)
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Q meieriene
Kefir blåbær & solbær

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 260 kJ (62 kcal)
Fett: 1.8 g
Mettet fett: 1.3 g
Karbohydrater: 8.5 g
Sukker: 8.2 g
Protein: 3 g
Melkesyrebakterier: Kefirkultur (15 unike melkesyrebakterier)
Søtstoff:
Vitamin D: - mikrogr
Produsent/distributør: Q meieriene
Biola jordbær & rabarbra, uten tilsatt sukker

God kilde til protein. Tilsatt søtstoff. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 142 kJ (33 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 4.8 g
Sukker: 4.5 g
Protein: 3.2 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff: Aspartam, Acesulfam K
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Biola bringebær

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 215 kJ (50 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.1 g
Sukker: 9.1 g
Protein: 3.2 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Biola blåbær

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 214 kJ (50 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.5 g
Sukker: 9.4 g
Protein: 3 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Biola melon & pasjonsfrukt, laktosefri

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 213 kJ (50 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.3 g
Sukker: 9.2 g
Protein: 3.1 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Biola jordbær

God kilde til protein, men en del sukker. Inneholder aktive melkesyrebakterier.
Energi: 220 kJ (52 kcal)
Fett: 0.1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 9.7 g
Sukker: 9.4 g
Protein: 3.1 g
Melkesyrebakterier: Lactobacillus A + Lactobacillus B + LGG
Søtstoff:
Vitamin D: 0.8 mikrogr
Produsent/distributør: Tine SA
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.