Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Ingen av brødene er grove nok!

cathrine og lise
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.

Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.

Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.

Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød. En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Gi barna grovere brød

Av en eller annen grunn, er det mange som tror at barn ikke liker grovt brød. Dette er feil! Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent og innhold av fiber. Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Altfor lite fiber og fullkorn

I denne testen har vi tatt for oss brød som er markedsført mot barn og barnefamilier. Allerede ved å ta en titt på brødenes innhold av fiber og grovhetsprosent, ser vi at typiske ”barnebrød” inneholder mye mindre fiber og fullkorn enn de ideelt sett burde. Vårt råd er derfor å styre unna barnebrødene, og heller velge andre typer brød til familien.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på brødenes innhold av kalorier, protein, sukker, mettet og umettet fett, fiber og natrium. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Ettersom fiber og fullkorn er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av kalorier, mettet fett, sukker og natrium har trukket ned, mens høyt innhold av protein, umettet fett, fiber samt grovhetsprosent har trukket opp. Det er viktig å være klar over at alle disse brødene ville kommet relativt dårlig ut sammenliknet med virkelig grove brødtyper. Konklusjonen er altså klar: Kjøp gjerne ”barnebrød” innimellom, men velg helst grovere brødtyper til hverdags.

Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Sukker, g Umettet fett, g Mettet fett, g Fiber, g Natrium, g Grovhets-prosent
Kompis 979 232 9,5 40,1 1,1 3,4 0,3 5,7 0,4 64
Familiebrød, spelt 950 225 10,2 36,1 1,9 2,6 0,7 5 0,5 62
Istid 924 221 8,5 41,1 1,2 1,8 0,7 5,3 0,4 51
Skibrødet 944 223 9,6 41,7 1,9 0,8 0,6 5,7 0,46 53
Josefine 940 222 9,4 41,5 1,2 1,4 0,6 5,2 0,34 47
Kaptein Sabeltanns ferdigsabla 1037 246 7,5 41,4 1,4 4 0,4 5,4 0,4 50
Superbrød 989 234 7,3 40,8 1,2 2,4 0,7 5,1 0,4 51
Tigerbrøl 1003 238 7,1 41,6 2 3,3 0,4 5 0,4 51
Løvebrød 929 234 9 44,3 1,5 1,3 0,6 5,4 0,44 51
Simpson 943 223 8,1 42,3 1,4 1,3 0,5 4,7 0,51 54
Familie kornbrød 1064 252 8,8 42,3 2,9 3,3 1,3 6 0,37 35
Familie halvgrovt brød 1042 246 8 45,8 2,9 1,7 0,6 3,3 0,392 27

Testresultater

kompis

Kompis

Testens vinner. Bra med fiber og høyest grovhetsprosent av alle brødene i denne testen, og har en fin fordeling mellom mettet og umettet fett.

terning6

Energi: 979 kJ (232 kcal)
Protein: 9,5 g
Karbohydrater: 40,1 g
Sukker: 1,1 g
Umettet fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,3 g
Fiber: 5,7 g
Natrium: 0,4 g
Produsent: Bakers AS

familiebrod_med_spelt

Familiebrød, spelt

Terningkast fem. Høy grovhetsprosent og bra med fiber i forhold til mange av de andre brødtypene. Høyest proteininnhold av alle.

terning5

Energi: 950 kJ (225 kcal)
Protein: 10,2 g
Karbohydrater: 36,1 g
Sukker: 1,9 g
Umettet fett: 2,6 g
Mettet fett: 0,7 g
Fiber: 5 g
Natrium: 0,5 g
Produsent: Goman

istid3

Istid

Grei grovhetsprosent, greit med fiber og lite sukker. Lavest kaloriinnhold av alle brødene i denne testen.

terning5

Energi: 924 kJ (221 kcal)
Protein: 8,5 g
Karbohydrater: 41,1 g
Sukker: 1,2 g
Umettet fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,7 g
Fiber: 5,3 g
Natrium: 0,4 g
Produsent: Mesterbakeren AS

skibrodet

Skibrødet

Bra med kostfiber, grei grovhetsprosent og mindre kalorier enn flere av de andre brødtypene.

terning5

Energi: 944 kJ (223 kcal)
Protein: 9,6 g
Karbohydrater: 41,7 g
Sukker: 1,9 g
Umettet fett: 0,8 g
Mettet fett: 0,6 g
Fiber: 5,7 g
Natrium: 0,46 g
Produsent: Din Baker AS

josefines_sunne_brod

Josefine

Et jevnt over greit brød som scorer greit på de fleste faktorene bortsett fra umettet fett som godt kunne vært litt høyere.

terning5

Energi: 940 kJ (222 kcal)
Protein: 9,4 g
Karbohydrater: 41,5 g
Sukker: 1,2 g
Umettet fett: 1,4 g
Mettet fett: 0,6 g
Fiber: 5,2 g
Natrium: 0,34 g
Produsent: Din Baker AS

kaptein_sabeltanns_ferdigsabla

Kaptein Sabeltanns ferdigsabla

Bra fordeling mellom mettet og umettet fett, greit med fiber, og ok grovhetsprosent selv om den gjerne kunne vært høyere.

terning4

Energi: 1037 kJ (246 kcal)
Protein: 7,5 g
Karbohydrater: 41,4 g
Sukker: 1,4 g
Umettet fett: 4 g
Mettet fett: 0,4 g
Fiber: 5,4 g
Natrium: 0,4 g
Produsent: Bakers AS

superbrod

Superbrød

Et helt middels brød med et ok innhold av fiber, ok grovhetsprosent, og lite sukker. Innholdet av umettet fett og protein kunne gjerne vært litt høyere.

terning4

Energi: 989 kJ (234 kcal)
Protein: 7,3 g
Karbohydrater: 40,8 g
Sukker: 1,2 g
Umettet fett: 2,4 g
Mettet fett: 0,7 g
Fiber: 5,1 g
Natrium: 0,4 g
Produsent: Coop

tigerbrol

Tigerbrøl

Greit med fiber, grei grovhetsprosent, litt lite protein, men grei fordeling mellom mettet og umettet fett.

terning4

Energi: 1003 kJ (238 kcal)
Protein: 7,1 g
Karbohydrater: 41,6 g
Sukker: 2 g
Umettet fett: 3,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Fiber: 5 g
Natrium: 0,4 g
Produsent: Coop

lovebrol

Løvebrød

Greit med fiber, grei grovhetsprosent, men lite umettet fett.

terning4

Energi: 929 kJ (234 kcal)
Protein: 9 g
Karbohydrater: 44,3 g
Sukker: 1,5 g
Umettet fett: 1,3 g
Mettet fett: 0,6 g
Fiber: 5,4 g
Natrium: 0,44 g
Produsent: Coop

simpsons

Simpson

Litt lite fiber, men grei grovhetsprosent. Innholdet av protein og umettet fett er litt lavt.

terning4

Energi: 943 kJ (223 kcal)
Protein: 8,1 g
Karbohydrater: 42,3 g
Sukker: 1,4 g
Umettet fett: 1,3 g
Mettet fett: 0,5 g
Fiber: 4,7 g
Natrium: 0,51 g
Produsent: Mesterbakeren AS

familie_kornbrod

Familie kornbrød

Lav grovhetsprosent, men greit med fiber. Sammen med testens taper, har dette brødet mest sukker og kalorier av alle brødene i testen.

terning3

Energi: 1064 kJ (252 kcal)
Protein: 8,8 g
Karbohydrater: 42,3 g
Sukker: 2,9 g
Umettet fett: 3,3 g
Mettet fett: 1,3 g
Fiber: 6 g
Natrium: 0,37 g
Produsent: Mesterbakeren AS

familie_halvgrovt_brod

Familie halvgrovt brød

Lavest grovhetsprosent av alle, og også svært lite fiber. Testens desiderte taper.

terning1

Energi: 1042 kJ (246 kcal)
Protein: 8 g
Karbohydrater: 45,8 g
Sukker: 2,9 g
Umettet fett: 1,7 g
Mettet fett: 0,6 g
Fiber: 3,3 g
Natrium: 0,392 g
Produsent: Mesterbakeren AS

Foto: Erik Helgeneset
Annonse:
Annonse: