Poenget er å spise hele kornet, ikke bare deler av det.
Undersøkelser viser at de som spiser mye fullkorn, har redusert risiko for både kreft, hjerte- karsykdommer og diabetes.
Hva er egentlig fullkornprodukter?
Fullkornprodukter er ikke bare mat som inneholder hele korn, men også matvarer som inneholder sammalt mel. I sammalt mel brukes nemlig hele kornet, i motsetning til finmalt mel der kun den stivelsesrike kjernen blir tatt i bruk.
Alle former for fullkornprodukter inneholder både kli og kim (som sitter ytterst på kornet), som er rike på fiber, vitaminer, mineraler, polyfenoler og fytoøstrogener. Det er derfor ikke så overraskende at fullkornprodukter viser seg å være gunstig for helsen.
Les også: Slik finner du det groveste brødet
Mindre kreft med mye fullkorn
Flere store pasient- kontroll studier tyder på at jo mer fullkorn du spiser, desto mindre risiko har du for å få kreft. Dette gjelder særlig kreft i fordøyelsessystemet.
Undersøkelser tyder dessuten på at et høyt inntak av kornprodukter fremstilt av finmalt mel (for eksempel loff, bagetter, ciabatta osv), har motsatt effekt ved at det øker risikoen for kreft.
Også prospektive studier som Iowa Womens Health study der nærmere 40 000 kvinner deltok, viser en redusert risiko (10-15 %) i total kreftdødelighet blant de som vanligvis spiser fullkornprodukter. Data fra norske undersøkelser viser noe av det samme.
Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer
Blant kvinnenne i alderen 55-69 år som deltok i Iowa Womens Health study, så man at et regelmessig inntak av fullkorn var assosiert med 15- 25 % lavere totaldødelighet enn hos dem som vanligvis ikke spiste fullkorn.
De som spiste fullkorn hadde lavere dødelighet av hjerte- og karsykdommer, og lavere forekomst av diabetes. Disse funnene har senere blitt bekreftet av undersøkelser fra USA, Finland og Norge.
Mulige årsaker til den positive helseeffekten
Selv om det er mye som tyder på at inntak av fullkorn har en positiv langtidseffekt på helsen, vet man fremdeles ikke nok om hvorfor det er slik.
Fullkorn kan potensielt påvirke flere kroppsfunksjoner, f.eks. tynntarmsfunksjon, kolesterolnivå, insulinsensitivitet, og immunforsvar.
Vi vet for eksempel at betaglukander som er en viktig bestanddel i havre og bygg senker kolesterolnivået hos menn og kvinner med forhøyet kolesterol.
Undersøkelser viser også at fastende plasma insulin, en faktor som er relatert til både diabetes og hjerte- og karsykdom, blir redusert hos dem som spiser fullkorn. Dette kan altså også være noe av forklaringen på at helkorn viser seg å være gunstig for helsen.
Fullkorn = langsommere karbohydrater
Velger du fullkornprodukter som grovbrød, fullkornspasta og fullkornsris fremfor matvarer laget av finmalt mel slik som lyst brød, vanlig pasta og polert ris, får du ikke bare i deg mer næringsstoffer, men også mindre av de raske karbohydratene.
Dette er gunstig i seg selv, fordi et slikt kosthold vil gi jevnere blodsukker noe som fører til bedre konsentrasjon, mer overskudd, mindre søtsug, og mindre risiko for å gå opp i vekt.