Foto: Erik Helgeneset

Mer protein i de magreste typene.

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i skivet ost som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Ost og andre meieriprodukter er blant våre viktigste kilder til jod og kalsium, to næringsstoffer som det er viktig å få i seg nok av.Både for å dekke behovet for kalsium og jod, anbefales vi å innta tre enheter med meieriprodukter per dag. En enhet kan enten være et glass melk, en yoghurt/skyr el, eller en brødskive eller et knekkebrød med ost på.

Ekstra viktig med jod for unge kvinner

Stor forskjell på fettinnhold

Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, mens magre faste oster har et fettinnhold på ca. 17 prosent. Gräddoster og enkelte andre fyldige oster er feitere enn helfet gulost med over 30 prosent fett. I denne testen finner du ost som inneholder alt fra 10 til 38 % fett. Mettet fett er generelt noe vi anbefales å begrense inntaket av, men det er en del forskning som viser at mettet fett fra ost ikke er så negativt for helsen som vi tidligere har trodd. Men likevel kan det være greit å være klar over at jo mer mettet fett det er i en ost, desto mer kalorier er det også.

Bramat tester knekkebrød

Hva er forskjellen på lettost og proteinrik ost?

Det siste året har det kommet en nykommer blant skivet ost: Proteinrik gulost. Fra navnet kan det høres ut som denne osten inneholder mye mer protein enn andre typer. Det stemmer ikke. Proteinrik Norvegia inneholder nemlig nøyaktig samme mengde protein som Jarlsberg og Norvegia lettost. All lettost inneholder mer protein, og ofte også mer kalsium, enn fetere typer.

Greit med ost selv om du ikke tåler laktose

Noen unngår ost fordi de reagerer på laktose (melkesukker). Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Brunost derimot inneholder mye melkesukker, men også mye jod. Andre næringsstoffer vi finner i ost er vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, sink, fosfor og protein.

Lite laktose i gulost

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet innholdet av mettet fett, protein, salt og kalsium i skivet ost. Høyt innhold av salt og mettet fett har trukket ned, mens høyt innhold av protein og kalsium har trukket opp. Vi har latt innhold av salt, kalsium og protein telle mer enn innhold av mettet fett. Produkter som ikke har deklarert kalsiuminnholdet har fått samme score som produkter med lavest kalsiuminnhold. Vi skulle gjerne også hatt med innholdet av jod i denne vurderingen, men innholdet av jod står bare på et lite utvalg av ostene.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det vi anser som best får terningkast 6. Vi har ikke gitt lavere terningkast enn terningkast 3, ettersom ingen av ostene i denne testen kan sies å være direkte usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.