Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

De fleste med laktoseintoleranse tåler litt laktose.

Holder du deg unna ost fordi du ikke tåler laktose? Da har du kanskje ikke fått med deg at alle faste hvite oster inneholder minimalt med laktose. De aller fleste som har laktoseintoleranse tåler derfor gulost og andre faste hvite oster.

Forskjell på laktoseintolleranse og melkeallergi

Det er en del mennesker som ikke tåler, eller tror de ikke tåler melk. Men det ikke alle vet er at det er to forskjellige næringsstoffer i melken som vi kan reagere på.

Reagerer du på melkesukkeret, altså laktose, har du det som kalles for laktoseintoleranse. Reagerer du derimot på proteinet i melken, har du det som kalles for melkeproteinallergi.

Laktoseintoleranse er en tilstand som skyldes mangel eller underskudd på et enzym i tarmen som heter laktase. Dette enzymet hjelper oss til å bryte ned og fordøye melkesukker (laktase). Siden de som har laktoseintoleranse ikke har nok laktase, fører det til at melkesukkeret ikke blir brutt ned i tynntarmen der det egentlig skal brytes ned, men passerer videre til tykktarmen der det skaper ubehag i form av oppblåsthet, smerter eller diaré.

Laktoseintoleranse er nokså vanlig, men selv om du har laktoseintoleranse kan du ofte tåle en viss mengde melkesukker uten at du får ubehag. Det er også viktig å vite at hvite oster slik som gulost og cottage cheese inneholder minimalt med melkesukker.

Det er altså stor forskjell på laktoseintoleranse og melkeproteinallergi fordi de som har laktoseintoleranse ofte tåler litt meieriprodukter, mens de som har melkeproteinallergi ikke tåler noe.

Mange tror de ikke tåler melk

Undersøkelser viser at 6 % av befolkningen tror at de ikke tåler laktose eller melkeprotein. I virkeligheten er det under 1 % som ikke tåler melkeprotein, og kun 2-3% som har laktoseintoleranse.

Det er altså mange flere som tror de ikke tåler melk som egentlig tåler melk. Det er også mye tyder på at det er en del av de som ikke tåler laktose som tror at de må holde seg unna alle typer melkeprodukter. Dette er uheldig fordi det kan være vanskelig å dekke behovet for jod og kalsium hvis man holder seg helt unna melkeprodukter.

Får du for lite jod

Greit med litt laktose ved laktoseintoleranse

De fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose fra mat og drikke i løpet av en dag, men mengden laktose den enkelte tåler uten å få symptomer varierer fra person til person. De aller færreste trenger et laktosefritt kosthold. Mange tåler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen.

Sjekk laktoseinnholdet i en rekke meieriprodukter her.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke