Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hele 69 prosent av energien kommer fra fett hos testens taper.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Reserveproviant for to

Ferdigretter på boks har reddet mang en studentmiddag. Dette er retter som for noen er et greit valg når måltidet inntas alene, når du ikke har noe annet spennende i skapet å tilberede, eller simpelthen ønsker et raskt måltid.

Spiser du hele boksen i en middag, kan energiinntaket og saltinntaket bli i meste laget, selv for en voksen mann, og absolutt ikke noe du bør spise hver dag.

Skal du ha ferdigretter på boks som hyppig hverdagsmat, bør du både fordele boksen på to porsjoner og ha ekstra grønnsaker til, for eksempel råkost eller kokte grønnsaker.

Styr unna de salteste middagene

Selv om det ikke er så stor differanse i saltinnhold pr. 100 gram vare, kan det likevel utgjøre en stor forskjell om du spiser hele boksen.

Spiser du en hel boks av variantene med det laveste saltinnholdet, får du i deg ca. 6 gram salt (natriumklorid). Dette er akkurat over maksimumsgrensen for anbefalt saltinntak pr. dag. Deler du boksen på to porsjoner, holder du deg under maksimumsgrensen.

Hvis du derimot spiser en hel boks av middagene med det høyeste saltinnholdet, så blir saltinntaket hele 12 gram! Dette er mer enn det dobbelte av maksimumsinntaket.

Hva er forskjellen på salt og natrium

Det er fornuftig å redusere på saltinntaket, fordi dette kan øke blodtrykket som øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

De aller fleste av oss får i oss mer salt enn hva vi fysiologisk sett trenger. Det er derfor fornuftig å velge matvarer med minst salt. I denne testen har vi vurdert natriuminnholdet, men snakker ofte om «salt», fordi dette er begrep de fleste kjenner til.

Salt er det kjemiske molekylet natriumklorid, som vi tilsetter maten eller strør over like før servering. Det er natriumet i natriumkloridet som er uheldig for helsa, ikke kloridet. Natrium utgjør ca. 40 % av natriumkloridmolekylet. Dersom du ganger natriumverdien med 2,5, får du vekten av salt (natriumklorid) i matvaren.

Svært varierende innhold av fett

Det er stort sprik i fettinnhold mellom middagene, men enda større sprik når vi ser på hvor mye av energiprosenten som kommer fra fett. Hovedkildene til fett i rettene er kjøtt og tilsatt olje.

Fett er et svært energitett næringsstoff og inneholder mer enn dobbelt så mye energi som karbohydrater og protein.

Ideelt sett bør ikke energiprosenten (E%) fra fett overstige 30 E%. Det er nemlig lettere å overspise energi i et sammensatt måltid som er rikt på fett. Det er bare to middager i testen som er under 30 E%, men også to middager som inneholder mer enn 50 E% fra fett.

Produsentene bytter ut palmeoljen

I denne testen så vi at flere av produktene var merket med palmeolje på etiketten. Etter at vi tok kontakt med samtlige produsenter, fikk vi vite at palmeoljen er på vei ut eller allerede byttet ut i alle ferdigrettene bortsett fra to.

De aller fleste erstatter palmeoljen med den sunne rapsoljen. Dette er veldig positivt ettersom rapsolje er en gunstig vegetabilsk olje, som er en sunn motvekt til mettet fett fra kjøttet.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke ferdigretter på boks som kan spises som et selvstendig måltid. Vi har ikke tatt med basismat, som kjøttboller og lignende.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, fiber, mettet fett og salt. Mye protein og fiber har trukket opp, mens innholdet av energi, mettet fett og salt har trukket ned.

Vi har dessuten beregnet hvor mye energi som kommer fra fett, og tatt dette inn i beregningen. Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1.

Et balansert måltid bør ha en god andel grønnsaker.

Vi har valgt å ikke bruke terningkast 6 i denne testen ettersom grønnsaksinnholdet er ukjent og fordi dersom en person spiser en hel boks til middag, blir saltinntaket for høyt.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Våre kilder

Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker, og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Feilkilder

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Testresultater

terina-ertesuppe

Som hjemmelaget Ertesuppe

Testvinner med det nest høyeste proteininnholdet og minst mettet fett. Produktet med lavest energiprosent fra fett.

terning5

Energi: 416 kJ (99 kcal)
Protein: 7 g
Karbohydrat: 15 g
Sukkerarter: 2,3 g
Fett: 1,5 g
E% fett: 13,6 %
Mettet fett: 0,5 g
Na: 0,4 g
Fiber: 1,9 g
Vekt: 800 g
Produsent: Nortura SA

terina-brun_lapskaus

Som hjemmelaget Brun Lapskaus

Testvinner med det høyeste fiberinnholdet. Lavt inhold av mettet fett og energiprosent fra fett.

terning5

Energi: 290 kJ (69 kcal)
Protein: 4,9 g
Karbohydrat: 8,1 g
Sukkerarter: 1,6 g
Fett: 1,8 g
E% fett: 23,5 %
Mettet fett: 0,8 g
Na: 0,4 g
Fiber: 1,9 g
Vekt: 800 g
Produsent: Nortura SA

trondhjems-cowboygryte

Trondhjems Cowboygryte med pølser og bacon

Testvinner med det høyeste fiberinnholdet og minst innhold av mettet fett og salt.

terning5

Energi: 344 kJ (82 kcal)
Protein: 3,2 g
Karbohydrat: 10 g
Sukkerarter: 1,8 g
Fett: 2,8 g
E% fett: 30,7 %
Mettet fett: 0,5 g
Na: 0,3 g
Fiber: 2 g
Vekt: 820 g
Produsent: Rieber & Søn.

trondhjems-lys_lapskaus

Trondhjems Lys Lapskaus

Middagen har lavt innhold av mettet fett og salt, men også lavt på protein og fiber.

terning4

Energi: 330 kJ (78 kcal)
Protein: 3 g
Karbohydrat: 10,3 g
Sukkerarter: 1,1 g
Fett: 2,8 g
E% fett: 32,3 %
Mettet fett: 1 g
Na: 0,3 g
Fiber: 0,7 g
Vekt: 800 g
Produsent: Rieber & Søn.

trondhjems-erter_kjott_flesk

Trondhjems Erter, kjøtt og flesk

Middagen med det høyeste proteininnholdet, men kommer dårlig ut på energiinnhold

terning3

Energi: 495 kJ (118 kcal)
Protein: 7,4 g
Karbohydrat: 8,8 g
Sukkerarter: 0,4 g
Fett: 5,9 g
E% fett: 45 %
Mettet fett: 2 g
Na: 0,4 g
Fiber: 1,2 g
Vekt: 870 g
Produsent: Rieber & Søn.

trondhjems-sodd

Trondhjems Sodd

Middagen med det laveste protein- og energiinnholdet. Lavt innhold av mettet fett, men også lavt på fiber.

terning3

Energi: 208 kJ (50 kcal)
Protein: 1,9 g
Karbohydrat: 4,5 g
Sukkerarter: 1,1 g
Fett: 2,5 g
E% fett: 45 %
Mettet fett: 0,8 g
Na: 0,4 g
Fiber: 0,6 g
Vekt: 850 g
Produsent: Rieber & Søn.

trondhjems-brun_lapskaus

Trondhjems Brun Lapskaus

En middag med lite salt og og mettet fett, men også lite protein.

terning3

Energi: 394 kJ (94 kcal)
Protein: 2,8 g
Karbohydrat: 9,3 g
Sukkerarter: 1,7 g
Fett: 4,9 g
E% fett: 46,9 %
Mettet fett: 1,1 g
Na: 0,3 g
Fiber: 0,9 g
Vekt: 800 g
Produsent: Rieber & Søn.

trondhjems-spagetti_a_la_capri

Trondhjems Spaghetti á la Capri

En middag med lite mettet fett og ganskel lite salt, men som kommer relativt dårlig ut ellers

terning3

Energi: 438 kJ (104 kcal)
Protein: 3,7 g
Karbohydrat: 12,1 g
Sukkerarter: 2,4 g
Fett: 4,5 g
E% fett: 38,9 %
Mettet fett: 1,1 g
Na: 0,4 g
Fiber: 0,9 g
Vekt: 870 g
Produsent: Rieber & Søn.

terina-texmex_gryte

Tex-Mex gryte

Middagen med det høyeste energiinnholdet og hvor halvparten av energien kommer fra fett. Ganske bra innhold av fiber og salt.

terning3

Energi: 522 kJ (125 kcal)
Protein: 4,5 g
Karbohydrat: 11 g
Sukkerarter: 2,9 g
Fett: 7 g
E% fett: 50,4 %
Mettet fett: 1,3 g
Na: 0,4 g
Fiber: 1,6 g
Vekt: 800 g
Produsent: Nortura AB

trondhjems-spagetti_a_la_napoli

Trondhjems Spaghetti á la Napoli

En middag med ganske lite salt og mettet fett, men kommer ganske dårlig ut ellers

terning3

Energi: 474 kJ (113 kcal)
Protein: 3,8 g
Karbohydrat: 13,8 g
Sukkerarter: 4 g
Fett: 4,7 g
E% fett: 37,4 %
Mettet fett: 1,2 g
Na: 0,4 g
Fiber: 1,1 g
Vekt: 850 g
Produsent: Rieber & Søn.

first_price-brun_lapskaus

Brun Lapskaus

Middagen med det høyeste innholdet av mettet fett og laveste innhold av salt. Kommer også dårlig ut på proteininnhold.

terning2

Energi: 335 kJ (80 kcal)
Protein: 2 g
Karbohydrat: 9 g
Sukkerarter: 2 g
Fett: 4 g
E% fett: 45 %
Mettet fett: 4 g
Na: 0,3 g
Fiber: 0,5 g
Vekt: 800 g
Produsent: First Price

xtra-brun_lapskaus

Brun Lapskaus

Testtaper som kommer dårlig ut på innhold av energi, salt og protein. Produsenten manglet tall på fiber og mettet fett.

terning1

Energi: 420 kJ (100 kcal)
Protein: 3 g
Karbohydrat: 11 g
Sukkerarter: - g
Fett: 5 g
E% fett: 45 %
Mettet fett: - g
Na: 0,4 g
Fiber: - g
Vekt: 800 g
Produsent: X-tra, Coop

terina-trondersodd

Som hjemmelaget Trøndersodd

Testtaper med det høyeste saltinnholdet og hvor 69 prosent av energein kommer fra fett! Også lavt på fiber og høy på mettet fett.

terning1

Energi: 462 kJ (111 kcal)
Protein: 5,5 g
Karbohydrat: 3 g
Sukkerarter: 1,4 g
Fett: 8,5 g
E% fett: 68,9 %
Mettet fett: 3,9 g
Na: 0,6 g
Fiber: 0,5 g
Vekt: 800 g
Produsent: Nortura SA

Næringsinnhold per is Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Sukkerarter, g Fett, g E% fett, % Mettet fett, g Na, g Fiber, g Vekt, g
Som hjemmelaget Ertesuppe, Nortura SA 416 99 7 15 2,3 1,5 13,6 0,5 0,4 1,9 800
Som hjemmelaget Brun Lapskaus, Nortura SA 290 69 4,9 8,1 1,6 1,8 23,5 0,8 0,4 1,9 800
Trondhjems Cowboygryte med pølser og bacon, Rieber & Søn. 344 82 3,2 10 1,8 2,8 30,7 0,5 0,3 2 820
Trondhjems Lys Lapskaus, Rieber & Søn. 330 78 3 10,3 1,1 2,8 32,3 1 0,3 0,7 800
Trondhjems Erter, kjøtt og flesk, Rieber & Søn. 495 118 7,4 8,8 0,4 5,9 45 2 0,4 1,2 870
Trondhjems Sodd, Rieber & Søn. 208 50 1,9 4,5 1,1 2,5 45 0,8 0,4 0,6 850
Trondhjems Brun Lapskaus, Rieber & Søn. 394 94 2,8 9,3 1,7 4,9 46,9 1,1 0,3 0,9 800
Trondhjems Spaghetti á la Capri, Rieber & Søn. 438 104 3,7 12,1 2,4 4,5 38,9 1,1 0,4 0,9 870
Tex-Mex gryte, Nortura AB 522 125 4,5 11 2,9 7 50,4 1,3 0,4 1,6 800
Trondhjems Spaghetti á la Napoli, Rieber & Søn. 474 113 3,8 13,8 4 4,7 37,4 1,2 0,4 1,1 850
Brun Lapskaus, First Price 335 80 2 9 2 4 45 4 0,3 0,5 800
Brun Lapskaus, X-tra, Coop 420 100 3 11 - 5 45 - 0,4 - 800
Som hjemmelaget Trøndersodd, Nortura SA 462 111 5,5 3 1,4 8,5 68,9 3,9 0,6 0,5 800
Foto: Erik Helgeneset
Annonse:
Annonse: