Foto: Synøve Dreyer / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Er et mer plantebasert, miljørvenlig kosthold gjennomførbart i Norden? En dansk studie gir svar.

I de senere årene er en blitt mer opptatt av matens negative innvirkning på miljøet, for eksempel hva matproduksjonen fører til av CO2-utslipp. I den sammenheng synes det opplagt at mat fra planteriket er langt mindre skadelig for miljøet enn mat fra dyreriket.

En kan faktisk beregne at kjøttmat produserer 30 ganger større mengder CO2 enn tilsvarende mengde mat fra planteriket. Disse forhold har ført til at man i de Nordiske Ernæringsrådene (1) har anbefalt en reduksjon i inntak av proteiner fra kjøtt og dyrehold, og å øke inntaket av proteiner fra planteriket, f.eks. ved å spise mer av belgfrukter (erter og bønner). Men er dette gjennomførbart i et nordisk kosthold?

Dansk undersøkelse

En dansk undersøkelse (2) har tatt for seg disse problemstillingene i en dobbelt blind, randomisert, placebokontrollert undersøkelse. De brukte 43 unge voksne friske menn, som alle fikk tre måltider sammensatt på ulike måter. Måltidene ble gitt som ovnsbakte posteier med tillegg av potetmos eller belgfruktmos. Det var en rett med store mengder proteiner fra dyrekjøtt (en blanding av storfe- og svinekjøtt), en rett med store mengder proteiner fra belgfrukter (erter og bønner) og en rett med små mengder proteiner fra belgfrukter. Alle rettene hadde samme mengde energi (kalorier) og forsøkspersonene drakk alle sammen 3 dl vann til måltidet. Forsøkspersonene visste ikke hva slags retter de fikk servert.

Av praktiske hensyn ble måltidene inntatt om morgenen på fastende hjerte. Deltakerne i forsøket noterte alle hvordan rettene smakte, hvordan de mettet og hvordan de likte hele måltidet. Tre timer etter morgenmåltidet fikk forsøkspersonene lunsj, der de kunne spise hvor meget de ville. Mengden av inntaket av dette måltidet ble registrert, og var altså et mål på hvor godt testmåltidet om morgenen hadde mettet dem.

Måltidet med store mengder planteprotein førte til mindre sultfølelse, mindre inntak av mat til lunsj, og bedre metthet enn de to andre rettene. Dette måltidet førte også til et 12 % lavere energiinntak enn den med mye kjøtt. Det mest interessante funnet var imidlertid at måltidet med lavt innhold av planteprotein var like mettende og smakte like godt som den med mye kjøtt.

Det er ikke vanskelig å lage gode matretter av belgfrukter. Det finnes en lang rekke ulike bønner og flere typer erter. Blandingene kan bli både fargerike og smakfulle.

Konklusjonen er ganske klar:

det er fullt mulig å lage gode måltider der kjøtt er byttet ut med belgfrukter. Slike retter kan føre til et mindre inntak av energi og gir en økt mengde av fiber i kostholdet. Og som nevnt i innledningen, er slike plantebaserte måltider langt bedre for moder jord!

Ha gode og sunne måltider med mye plantemat!

Hilsen Kaare R. Norum.

Kaare R. Norums ernæringsblogg

Kilder:

  • Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012: integrating nutrition and physical activity. Copenhagen, Denmark: Nordic Council of Ministers¸2014. doi: http://dx.doi.org/10.6027/Nord2014-002.
  • D Kristensen et al.: Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study. In: Food and nutrition research. 2016, 60:32634 – http://dx.doi.org/10.3402/fnr.v60.32634.