Vinteren nærmer seg, og huden blir tørr, bleik og gusten. Ihvertfall min..

Jeg har mange ganger blitt spurt om hva man bør spise for å få mindre rynker og penere hud, og skulle så gjerne hatt et skikkelig godt svar på akkurat dette. Men sannheten er at det finnes veldig mye synsing og troing, og ikke så mye fakta og kunnskap når det kommer til dette med kosthold og hud.

Stygg av sukker?

Litt vet man jo, som for eksempel at omega-3 er bra for de som har atopisk eksem, og at lykopen, en type antioksidant som man blant annet finner i tomat, kan gi mindre risiko for at huden blir solbrent. Men alt det andre som kan høres logisk ut, som at huden blir stygg av for mye sukker, at vi får rynker av å drikke for lite vann, eller at store doser av antioksidanter er bra for huden, er det altså ikke noe særlig hold i. Dessverre...Men siden jeg blir spurt om dette så ofte, har jeg bestemt meg for å ta et dypdykk i forskningen som gjøres på hud og ernæring. Så hvis du følger med, kan du helt sikkert finne artikler om kosthold og hud  her på Bramat.no. Kanskje jeg finner ut noe nytt og spennende;-)

Jo mer jo bedre?

Det er jo ingen tvil om at det er massevis av næringsstoffer som virker inn på huden. For eksempel vitamin A og vitamin C. Men, selv om det er viktig at vi får i oss nok av disse næringsstoffene for å ha en sunn og frisk hud, er det ikke dermed sagt at jo mer jo bedre. I motsetning til hva mange ser ut til å tro, er det ikke slik at det å hive innpå med høydoser av næringsstoffer som er viktig for huden, vil gi oss enda penere hud. Det hadde vært fint om det var slik, men sånn er det altså ikke.

Sunt og variert

Det beste du kan gjøre for huden din er sannsynligvis derfor å spise sunt og variert slik at du er sikker på at du får i deg alt det kroppen trenger av vitaminer, mineraler, og essensielle fettsyrer. En skje tran om dagen sikrer at du får i deg nok omega-3 , og mye frukt, bær og grønnsaker, gir deg massevis av antioksidanter,- som jo rent logisk sett bør være bra for huden ettersom antioksidanter motivirker den naturlige nedbrytningen som skjer i kroppen vår. Men, dette er altså noe jeg sier fordi det er logisk, ikke fordi det er dokumentert at antioksidantrik mat gir penere hud. Jeg sier det likevel, fordi frukt og grønt er så bra for helsa;-) Og jeg lover at jeg skal søke litt i litteraturen på dette med hud og antioksidanter. Så følg med!

Men hvis det ikke egentlig går ann å spise seg til mindre rynker, hva kan man egentlig da gjøre for å holde seg ung og vakker?

Stump røyken

Som en jordnær og middelaldrende hudlege sa til meg for en stund siden: Det viktigste man kan gjøre for å holde huden pen, er å sole seg lite, ikke røyke, og ikke bekymre seg for mye. Røyking klarer jeg fint å holde meg unna, det er verre med solen..

Å slutte å bekymre seg er jo heller ikke noe man liksom kan bestemme seg for å gjøre sånn over natten. Ikke at jeg er de verste til å bekymre meg, men jeg som alle andre har jo også dager som er kjipere enn andre.

Ung inni, gammel utenpå?

Det er rart dette med alder og utseende. Jeg husker at moren min sa det da jeg var liten, men nå sier jeg det samme selv: Det er rart å føle seg som slik man alltid har gjort inni seg, men så ser man seg i speilet og ser en helt annen og mye eldre person.

Det er mye bra med å bli eldre, og det er slett ikke bare dumt å ha noen rynker her og der heller. Ihvertfall ikke smilerynker. Men de strenge midt i pannen, som gjør at jeg ser dritsur ut selv om jeg er blid som bare det, kunne jeg godt spart meg for.

Og der er jeg jo ikke alene. Det er bare det at mange velger bort disse strenge rynkene ved å ta en kjapp tur til nærmeste lege som kan «fylle og trylle». Jeg skjønner dem godt jeg! Hadde jeg hatt råd, og hadde jeg visst at det var heeeeelt ufarlig, tror jeg jammen jeg hadde valgt bort de to strenge rynkene midt mellom øynene jeg også. Eller...?

Gener eller livsstil?

Hud og rynker handler jo mye om gener, har du en mor og bestemor som har vakker hud, så har du det sikkert selv også. Og gener kan vi ihvertfall ikke gjøre noe med.

Å pleie huden er derimot noe vi alle kan gjøre. En venninne av meg som jobber med hudpleieprodukter, har gitt meg et tips som jeg vet jeg bør følge, men som forsvinner litt i en travel hverdag: Eksfolier huden hver dag! Bruk en mild eksfolieringskrem, og få vekk døde hudceller, dritt og lort, slik at fuktighetskremen du påfører etterpå kan trenge skikkelig inn i huden. DET virker jo logisk!

Hun tipset meg også om ting jeg egentlig vet fra før, som å bruke en enda krem med mer fuktighet nå som det er vinter, bruke en fuktighetsspray så ofte som mulig (veldig lurt for sånne som meg som sitter mye foran pc´n), og helst bruke kremer som beskytter mot kulde når det er kaldt ute.

Jeg vet det er lurt, og jeg skal prøve å gjøre alt det der. Og så skal jeg prøve å huske å ta tran hver dag, og så skal jeg ikke bekymre meg, trene masse og gjøre alt det jeg liker, og så har jeg gjort det jeg kan for huden min. Men at rynkene kommer likevel, det er jeg ikke særlig tvil om. De får heller bare komme:-)

Artikkelen Spis deg vakker? er hentet fra Brahverdag.no