Foto: H Høimyr

Trening behøver ikke handle om bikiniformen!

Etter en uke med kroppsøvingskurs har tankene mine rundt trening, helse og kropp fått enda klarere fokus.

Hele året, og da spesielt rundt jul og sommer blir vi bombardert med tips og triks for å få den perfekte kroppen. Bilder av vakre, slanke og sterke mennesker med tilhørende lykkelige smil mens de trener viser oss hvordan vi bør se ut. Men hvor har det blitt av helsefokuset i samfunnet?

Helseaspektet snakkes som regel bare om når vi må begynne å trene, eller spise litt smartere for å bli bedre av et helseproblem. Disse problemene kunne ofte vært unngått med en aktiv livsstil fra før.

En uke med treningsglede og motivasjon

Som regel er det mange som rynker på nesa når jeg trener i ferien, og ofte følger det med en kommentar som "kan du ikke bare slappe av litt på ferie?", eller "må du trene sånn at jeg får dårlig samvittighet?". Enten skjønner ikke folk at man gidder å trene når man først er på ferie, fordi da skal man slappe av og bikinien er allerede på, eller så påfører man tydeligvis andre dårlig samvittighet ved å være aktiv på ferie.

Samler man derimot 16 gymlærere på et sted med utallige treningsmuligheter, pluss en timeplan med både praktiske og teoretiske økter blir resultatet økt motivasjon og treningsglede

I løpet av denne uken har fokuset vært på å lære nye måter å legge opp økter på, utfordre oss selv med tanke på nye aktiviteter, dele tanker rundt både undervisning og selve kroppsøvingsfaget. Vi ønsker alle sammen å fremme et fag som skal gi en forståelse av kroppens responser på trening, og da med tanke på hvor viktig en aktiv livsstil er for en god helse. Vi kan ikke fortsette å koble trening til kun utseende og den perfekte bikinikroppen. Helseaspektet må tydeligere frem!

Ekstremisme, eller en kropp som fungerer?

Selvfølgelig gir trening mulighet til å forme kroppen, men noen ganger blir dette fokuset alt for stort. Aktivitet handler om å bruke kroppen, kjenne at energinivået blir høyere, både i hverdagen og på ferie.

Det handler ikke om å være ekstrem, men å være bevisst på at fysisk aktivitet er en nødvendighet for en god helse, og at trening er noe du gjør for deg selv og ingen andre. Livet skal ikke bare handle om å trene mest mulig for å se såkalt perfekt ut, eller å spise riktig hele tiden, men å trene for å kunne ha en fungerende kropp resten av livet.

Jeg har fylt opp kontoen for både treningsmotivasjon og undervisningsinspirasjon etter denne uken, og gleder meg til resten av sommeren og allerede til neste skoleår.

Trening er et verktøy for en frisk kropp, dette burde være fokuset!