Foto: Therese Mathisen

Vanlig "supermat" vel så bra som "superfood". 

Jeg kjenner jeg må begrense meg litt her; blogginnlegg skal være kortfattet for ikke å miste leseren. Men jeg har mye jeg kunne skrevet om aktuelle tema. Denne gangen er jeg inspirert av en twittermelding som kom som en reaksjon på en mediesak jeg var involvert i i helgen!

Og før jeg starter, la meg poengtere:

  • KUN 20% av befolkningen klarer å etterleve MINIMUMS anbefalingen for fysisk aktivitet (Ref. NHI)
  • 6 av 10 norske middager er uten grønnsaker! (Ref Dagbladet 2012)
  • På middagstoppen ligger pølser, brødmat og frossenpizza (Ref Dagbladet!)
  • Inntaket av kostfiber er rundt 20 gram pr dag (mot anbefalte 25-35gram) (Ref Utviklingen i Norsk Kosthold 2013)
  • Inntaket av sukker ligger på 13% av daglig energiinntak (mot anbefalte MAKS 10%) (Ref Utviklingen i Norsk Kosthold 2013)
  • Dessuten er det norske kostholdet preget av for lavt inntak av vit-D, kalsium, folat og jern (Ref Utviklingen i Norsk Kosthold 2013)

Den norske folkehelsa preges i dag av; lite overskudd og tiltakslyst, tretthet, utbrenthet, hodepine, forstoppelse, oppblåsthet, søtsug.... Og jeg må da bare stoppe og spørre; SER DU IKKE SAMMENHENGEN?? (....skulle ernæringskunnskap være svært begrenset, og du føler det ikke er en naturlig sammenheng mellom kostmanglene og nevnte symptomer her, så foreslår jeg raske google-søk på de nevnte næringsstoffer!).

Vi følger ikke kostholdsanbefalingene

Nordmenn har da spist «norsk kosthold», og opplever at helsa skranter. Da skylder man på de norske kostholdsanbefalingene, forkaster de, og leter etter revolusjonerende dietter og superfood.
Hvor skjedde korslutningen der spiste «norsk» kosthold, ble til «fulgte norske kostholdsanbefalinger» ?

Jeg kan nok anses som uvanlig uoppdatert og modig, som fremdeles spiser både brødmat og drikker kumelk..!

Les også: Grovkarbo, en ny trenddiett?

Oppskrytt superfood

Jeg ser individer som høylydt forkynner frelsen via superfood fra regnskog, og helsekostingredienser som er «sunne og næringsrike» og som kan forsvares til kakebaking hver dag.

Ironisk nok er det ofte de samme individer som er opptatt av global og bærekraftig utvikling, kortreist mat og økologisk opprinnelse.

Hvor økologisk og bærekraftig er det å livnære seg på frø og vegetabiler fra tropiske områder langt-vekk-i-stan? Nei, ta deg nå for P#%¤# sammen og plukk bæra di selv! Blåbæra bak huset i skogen representerer bærekraft, økologi og superfood så godt som NOE ANNET!

Løk og brokkoli kan fremstå som det mest sammensatte superfood du kan lete opp, og med grovbrød og nøtter kan du slutte å bekymre deg for at du går glipp av næringstettheten i chiafrøene (-som du trolig ikke klarer fordøye anyway!).

Les også: Slik råder myndighetene oss til å spise

Jeg er bekymret for framtiden til norsk matkultur; når vi nå går fra det allerede dårlige, moderniserte, effektiviserte halvfabrikata-og-raske-løsninger-kostholdet, til kaker og snacks i hverdagsmåltidene så-lenge-det-er-sunne-ingredienser. Hva lærer vi barna da? Og hvorfor lever du i slik stadig sug etter søtsaker?

God helse kommer fra helt grunnleggende levevaner; mer aktivitet i hverdagen, og et bedre sammensatt kosthold – der du lager mer mat selv (av basis råvarer)! Ikke tid? Har du tid til å leve?

Innlegget er hentet fra Therese Mathisen sin blogg "Thereses nett".