Foto: Lise von Krogh.

Berik den klassiske ertesuppen med den næringsrike brenneslen.

Nå er det brenneslesesong. Dette er en av de første grønnsakene som kan spises på våren, selv om mange anser den som et plagsomt ugress. Brennesle kan brukes til mer enn bare brenneslesuppe.

Smaksmessig har brennesle ikke så mye å stille opp med – den er relativt nøytral på smak, men det er også fint fordi da kan du bruke den i mange slags retter uten at den blir dominerende. Brennesle kan brukes både i pannekaker Sunne og nesten normale pannekaker og i brødbakst Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle.

I dag oppgraderte jeg ertesuppen med brennesle. Suppen smakte kjempegodt, men ble mer næringstett. Det betyr at tilsetter du brennesle til maten, så øker innholdet av vitamin C, K, B-vitaminer, jern, kalsium, kalium og antioksidanter. Særlig mye får du av disse næringsstoffen om du lager klassisk brenneslesuppe Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe.

Hundre gram brennesle gir det dobbelte av dagbehovet av vitamin C og 2/3 av dagsbehovet for jern og kalsium. Den er også svært rik på vitamin K.

Faktisk er brennesle minst like næringsrik som både spinat og grønnkål, særlig når det kommer til vitamin C, kalsium, jern, sink og fosfor (se tabell under).

Oppskrift på Ertesuppe med brennelse og parmesan finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt.

Næringsinnhold pr 100 gram matvare Grønnkål Spinat Brennesle
Vitamin A, RAE 446 378 200
Beta-karoten, µg 5350 4540 2400
Vitamin E, alfa TE 5,4 1,9 1,6
Vitamin K 817 483 499
Tiamin, mg 0,11 0,11 0,2
Riboflavin, mg 0,13 0,17 0,15
Niacin, mg 1 0,6 0,8
Vitamin B6, mg 0,27 0,28 0,28
Folat, µg 30 202 194
Vitamin C, mg 120 37 175
Kalsium, mg 157 83 490
Jern, mg 1,7 2,1 10
Natrium, mg 12 100 1
Kalium, mg 530 730 640
Magnesium, mg 30 95 86
Sink, µg 0,4 0,9 1,7
Selen, µg 2 0 0
Kopper, mg 1,5 0,23 0,27
Fosfor, mg 56 45 126
Jod, µg 1 3 0

 Kilde: Matvaretabellen.no / Nutritiondata.com