Endorfiner er kroppens eget naturlige dop!

Endorfiner gir en lykkefølelse etter for eksempel hard trening. Det ligger altså noe sannhet i begrepet treningsnarkoman!
Selve navnet Endorphin kommer av "endogenous morphine", som rett og slett betyr kroppens eget morfin! Endorfin er opioider som fungerer som neurotransmittere (signalstoff som fører til nerve-aktivering). Dette peptidet likner, og vil derfor gi liknende virkning som andre opiater, for eksempel morfin og codein. Opiater gir smertestillende effekt, kalt analgesia.

Ikke rart det føles fantastisk etter en hard treningsøkt!

Endorfiner produseres (syntetiseres) i hypofysen, og hypothalamus i hjernen vår under blant annet trening, opphisselse, smerte, forelskelse, inntak av sterk mat (Cooper 1988). Endorfinene sendes ut i blodet fra hypofysen, til ryggmargen, og resten av hjernen fra hypothalamus hvor resultatet blir smertestillende, følelse av velvære og lykkerus.

Hva gir oss den gode følelsen?

Endorfiner som blir sendt ut i kroppen vil aktivere kroppens opioid reseptorer (reseptorer er mottakere av signaler på cellene) (Grossman 1985). Endorfiner vil enkelt forklart øke utskillelsen av dopamin. Dopamin er både en neurotransmitter og et hormon, som er involvert i kroppens belønnings-system, som blir frigjort i hjernens lystsenter. Ved utskillelse av dopaminet vil tusenvis av nerveceller ta imot signalene, og dermed skape en følelse av belønning. En motivasjon om å gjenta aktiviteten som forårsaket belønningen kan føre til avhengighet, som for eksempel ved narkotiske stoffer

Hørt om "Runners high"?

Hvor hardt må vi trene for å få effekten av disse naturlige opiatene, altså lykkefølelsen forbundet med trening?
Runners high er en dokumentert effekt hvor forskere har vist at endorfiner utskilles under lange, og moderat til harde treningsøkter, ved en intensitet hvor ventilasjon er vanskelig, og musklenes glykogenlagre tømmes.

Endorfinene vil gi deg mulighet til å fortsette litt lengre uten smerter på grunn av den morfin-liknende effekten. Runners high er en effekt som muligens også kommer av det å fullføre en utfordring hvor du har presset kroppen mer enn før. Det er flere signalstoffer involvert i en respons som gir lykkerus etter trening, som serotonin, adrenalin osv.
Det er altså ikke bare en myte at en får en slags rus etter en god treningsøkt. Følelsen av lykke, "well-being", og smertedemping kommer fra endorfinene i samarbeid med andre signalstoffer. Vi trenger altså ikke mer enn en aktiv hverdag for å skape vår egen coctail av gode følelser!

Kjenner du igjen denne lykkefølelsen etter trening?

Innlegget er hentet fra bloggen Kunnskapsriktrening