Foto: Nicolay Rustad

Jeg er klar for siste innsats i 2014!

Selv om det ikke ser ut til at snøen kommer til å legge seg på østlandet på en stund er vi inne i vinterhalvåret om vi kun skal se på datoen. Overgangen fra høst til vinter pleier å medføre endringer i treningsplanene for mange, og dette året blir det noen større endringer for meg også.

For å få en enkel overgang, og ikke minst unngå stopp i gode treningsvaner, er det smart å planlegge de siste månedene i 2014.

Legg planer uke for uke

Å se en hel måned i sin helhet kan bli mye for mange når det kommer til å planlegge treningsøkter.

Et enkelt tips til å få oversikt over november er å legge ukesplaner, hvor øktene planlegges etter timeplan, jobb og andre hverdagsplaner. Det er ikke alltid nødvendig å skrive detaljerte planer over hver enkelt treningsøkt, men dette kommer selvsagt an på hva du foretrekker, og hvordan treningshverdagen din ser ut. Har vi et spesifikt mål som vi bruker mye tid og energi på å nå er det enda viktigere med helt målrettet trening, enn om vi kun trener for aktivitetens skyld.

Uansett mål for treningen blir treningsukene alltid lettere å få til om vi vet hva vi har i vente, og ikke bare tenker at vi trener om vi får tid etter at alt annet er gjort.

Når vi legger en plan for resten av denne uken, og de påfølgende ukene i denne måneden er det viktig å legge opp til progresjon i treningsøktene. Sørg for å øke utfordringene for både muskelstyrke, utholdenhet, bevegelighet og mental styrke uke for uke, selvfølgelig med tilpasninger til din egen treningshverdag.

Uke for uke blir til måneder!

Det er bare syv uker igjen av året. Hva med å gjøre avslutningen på 2014, og overgangen til 2015 så aktiv som vi ønsker og kanskje så for oss i januar?

For meg har dette året vært begivenhetsrikt, og de siste åtte ukene av året vil nok ikke by på like mange kilometer, kilo løftet, eller så høy intensitet som planlagt. Planene mine for treningshverdagen fremover vil måtte tilpasses til nåværende status, uten at jeg føler at denne avslutningen blir noe dårligere enn den jeg hadde sett for meg i starten av året.

Ved å legge planer ukentlig er det enklere å kunne tilpasse treningsøktene og delmålene sine til sin faktiske hverdag og form, enn hvis vi legger en stor og veldig langvarig plan for mange måneder av gangen.

Treningsmotivasjon handler for veldig mange om å mestre det man har sett for seg, og tåler sjelden mange nederlag etter hverandre uten å reduseres. Får vi en mestringsfølelse flere ganger i måneden, kanskje hver uke, blir motivasjonen og treningsinspirasjonen enklere å bygge videre på når vi legger nye treningsplaner.

Med syv uker foran meg, blir hver enkelt uke enklere å fullføre enn om jeg ser på resten av året i et.

Har du en plan for resten av året?