Begynner styrketreningen å bli litt vel behagelig?
Når vi trener, enten det er utholdenhetstrening eller styrketrening, vil motstanden og utfordringene vi starter med etterhvert bli lettere å utføre. Vi starter med et styrkeprogram som utfordrer oss både teknisk og muskulært, men etterhvert som vi får resultater vil dette nivået kjennes mer og mer behagelig.
Jeg har ofte hørt, og lest om de som er veldig fornøyde fordi treningsøktene endelig enkle og ikke så slitsomme som før. Ja, det er selvfølgelig deilig at øktene ikke er like slitsomme som før, men holder vi oss på samme nivået for lenge vil treningsresultatene vi ønsker oss i verste fall settes på vent.
Her brukes styrketrening som et eksempel.
På tide å øke motstanden!
Jo mer resultater vi får av treningen vår, jo mer spesifikk og fokusert trening må vi legge opp til. Når kroppen svarer på styrketrening vil selvfølgelig motstanden i en øvelse etterhvert bli for lett, og for å fortsette veien mot enda bedre resultater må vi øke motstanden. Dette gjelder selvfølgelig om vi ønsker å forbedre oss, og ikke bare opprettholde nåværende form.
Hvor mye skal jeg øke?
En ting er å vite at man skal legge på mer vekter, øke motstand, eller øke intensiteten på utholdenhetstreningen, men hvor mye er vanskelig å vite.
Dette kan forklares enklere med et eksempel:
Om du har planlagt å utføre 10 repetisjoner x 3 serier på en øvelse bør du øke motstanden etter den økten der disse repetisjonene ikke er slitsomme lengre. Her må du være ærlig med deg selv, og teste ut om du kanskje klarer 12 repetisjoner istedet.
Neste økt legger du på motstand slik at du akkurat klarer enten 8 eller 10 repetisjoner. Tren med den nye motstanden til du igjen kjenner at 10 repetisjoner er for lite utfordrende. Om du kun klarer 8 repetisjoner med ny motstand, trener du med denne motstanden til du klarer litt over 10 repetisjoner igjen. Da er det på tide å legge på mer vekter igjen. Denne metoden kan brukes på andre typer sammensetninger av repetisjoner og serier.
Dette er en enkel metode for å få til jevn progresjon i treningen, uten at du må huske på hvilke uker og dager økningen skal skje. For mange vil dette ikke bli spesifikt nok, og da kreves det mer planlegging av hvor mange økter du skal trene med en viss motstand før du øker.
I andre tilfeller legger man opp til tunge og harde uker etterfulgt av hverandre, der du har en stram plan over motstand, repetisjoner og serier.
Tør å presse deg selv
Det viktigste er å faktisk utfordre seg selv om målet ditt for trening er å få størst mulig resultater når det gjelder for eksempel muskelstyrke, muskelstørrelse, eksplosivitet og liknende. Det vil bli tungt, men det er sannsynligvis verdt det!
Eksempelet ovenfor kan hjelpe mange som trener styrketrening på hobbybasis, og et ekstra tips er å virkelig kjenne etter hvordan treningen kjennes ut underveis.
Har vi jevn progresjon i treningen vår vil resultatene vi jobber for komme nærmere og nærmere!