Foto: Andreas Bjørseth

Få med deg rumpa på vei ned

Push-ups en en god øvelse for mer enn brystmusklene.

Avhengig av hvor bredt eller smalt du har hendene i forhold til overkroppen, vil bakside arm (triceps), skulder (deltoideus) og bryst (pectoralis) utfordres på ulike måter.

Uansett hvilken variant du velger, er magemusklene og de lange ryggstrekkerne viktige i stabiliseringen av overkroppen.

På knær kan også være tungt

Forskjellen på å utføre push-ups på knær eller tær er stor, og for veldig mange blir det for tungt å ta mange repetisjoner på tærne.

Push-ups på knærne er ofte forbundet med å være svak, og at det er noe eldre og utrente personer må gjøre.

Dette er ikke tilfelle, så lenge du har en strak linje fra knærne til skuldrene underveis!

I en push-ups skal vi etterstreve at kroppen holder en strak linje fra punktene som er i kontakt med underlaget.

Skal vi gjøre push-ups på knærne skal altså hofta ikke ha en stor knekk slik at rumpa kommer opp mot taket, men heller strekkes og presses ned mot gulvet, slik at vi får med oss rumpa på vei ned.

Senk overkroppen ned mot gulvet i samme strake linje, slik at vi får med oss hele den delen av kroppen som er mellom knærne og hendene.

Pushups2

Utfører vi push-ups med rumpa pekende oppover, og en for stor knekk i hofta, vil vi kun senke overkroppen ned mot underlaget og vi utforder ikke mage/rygg og de andre musklene så mye som vi har potensiale til.

Stram ekstra godt i magen når du presser opp igjen, slik at kroppen fortsatt er like strak, og ikke rumpa stikker opp og vi "jukser".

Se flere varianter av push-ups og andre øvelser her!

Naturlig svai

Ryggen vår har en naturlig svai, noe som er individuellt fra person til person. Selv om denne svaien er naturlig, kan en veldig stor svai tyde på en for stram hofteleddsbøyer som da trekker hofta ned i forkant. I dette tilfellet kan høying av hofteleddsbøyeren være et fokuspunkt for å få til øvelsen best mulig.

Fokuserer du på dette neste gang du skal gjøre push-ups, vil også øvelsen bli tung på knærne. Særlig om du alltid starter på tærne, hvor du utfører så mange du faktisk klarer på tær, før du går ned på knærne for å fortsette med resten av repetisjonene.

Hva med å ha som mål å klare en eller to ekstra push-ups på tærne før du går ned på knærne hver gang du gjør øvelsen?

Det er en utfordring!