Foto: Google-søk

Ordene trend og diett hører ikke sammen i min verden.

"Trenddietter" dukker opp med jevne mellomrom, og raser over landet både i media og bokhandler.

Vi leser oss øre og enda mer forvirret enn før, hva er lov å spise, når kan vi spise, og hvordan skal vi klare å holde oss til dette regimet i hverdagen?

Varselklokkene ringer allerede ved synet av ordet "trenddiett". En trend er for meg noe som kommer og går, og nettopp det at den forsvinner igjen betyr at hele konseptet ikke var så fantastisk likevel? En diett brukes som regel om et type kosthold man holder seg til over en viss periode, for å oppnå ulike ting, da som regel vektnedgang.

Begge ordene beskriver altså noe som opprettholdes eller er populært i en periode, for så å bli byttet ut med gamle vaner igjen. Det er selvsagt mange måter å se dette på, men vi kjenner alle igjen farsottene i media om den nye og fantastiske måten å gå ned i vekt på.

Googler man trenddiett kommer bilder som dette opp. Lykkelige kvinner som går på diett, eller ulykkelige kvinner som har for trange klær. 

Store fete overskrifter selger, både i media og i bokhandelen.

Nye bøker om ulike måter å spise på, med store ord om vektnedgang, og en gang i blant helsefordeler.

Det er ikke noe i veien for å ønske å kickstarte en ny livsstil, eller få inspirasjon fra oppskrifter og artikler, men vil vi virkelig gå på diett store deler av livet?

Livsstil, ikke diett

Jeg vil ikke gå på diett, punktum.

En diett høres ut som, og oppmuntrer med at så lenge du kan holde meg til denne lange listen over regler en stund, kan jeg "slappe" av med kostholdet etterpå. Ja, så får vi ulike resultater av dietten når vi faktisk følger spillereglene, men hva med etterpå?

Klarer vi å ta med oss ny inspirasjon og matfornuft tilbake til hverdagen, eller er det rett på en ny trenddiett etter en demotiverende periode?

Mat som fungerer for min kropp i det lange løp

Om alle kropper og eierne av disse kroppene hadde vært helt like, ingen dårlige vaner, ingen varianter av biokjemiske prosesser eller forskjellige aktivitetsnivå, ville det vært mye enklere.

Men fordi det finnes individuelle forskjeller vil dietter alltid få ben å gå på. "Om jeg bare prøver dette blir det sikkert bra!"

En diett kan selvfølgelig tvinge oss til å se virkeligheten, både når det gjelder vårt egentlige kosthold, men også aktivitetsnivå.

Selv tror jeg på å finne ut hva slags kosthold som fungerer for min hverdag og min kropp her og nå, og tilpasse fortløpende både inntak og type matvarer. Dette vil forandre seg i takt med resten av mitt liv, og følge meg i det lange løp. Altså ingen raske snarveier, eller peroider med en bestemt type kosthold, men heller mat som får min kropp til å trives og prestere.

Ingenting er normalt lengre!

Alle de ulike trenddiettene gjør at et "normalt" kosthold kanskje blir vanskeligere å finne, særlig når det kommer nye dietter nesten hver uke.

Finner vi ut hva som fungerer for oss, vil et regelmessig kosthold kunne opprettholdes og ikke minst være enklere å leve med, enn en ny diett.

Den heteste trenddietten nå er selvfølgelig 5:2 dietten, lurer på hvor lang tid det tar før en enda bedre diett kommer?

Min kropp fortjener forutsigbarhet, både når det kommer til mat, men også trening!

www.kunnskapsriktrening.com