Foto: Tommy Aslaksen

Det finnes mange måter å bruke naturen på.  

Hva ser du etter når du er på biltur? Kjøpesentre, butikker eller fine hager?

Friluftsentusiasten ser etter muligheter, og her varierer det mye hva man ser etter. Noen ser etter bratte fjell og riss til å klatre på, og noen ser etter fiskevak på elva. Andre ser etter heftige stryk å padle i eller blikkstille romantiske vann med kajakken. Noen ser etter surfebølger på kysten, andre leter etter vinden for sin kite. Noen drømmer seg bort på flotte flytstier i skogen for stisykkelen, eller nydelige skifjell for sine toppturski. Noen elsker synet av vidder å vandre i eller steinura å jakte fjellrype på. Kanskje blir du nysgjerrig på en bratt skirenne i fjellet eller en sugende lang bakke å sykle opp? Drømme om et svaberg for å bare slappe av eller en fisketur på en bølgende fjord. På bilturen er det tid for å drømme og legge planer, her kommer også ideen om å komme tilbake. La deg inspirere!

Friluftslivet er mangfoldig.

Jeg har fundert med andre aktive friluftsmennesker jeg møter, hvor utrolig forskjellig vi utøver vårt friluftsliv. For noen handler det om ro og tanker, action og fart eller kansje mestring og opplevelser. Noen turer er lange og slitsomme, men de aller fleste er rolige og korte. Friluftslivet handler ofte om følelsen å ta tiden tilbake, gjøre aktiviteter vi ellers ikke gjør til daglig. Bort fra datamaskinen eller rutinelivet. Det å bare få være, være deg selv.

Det nære friluftslivet eller skal vi si hverdagsfriluftslivet er veldig enkelt.

Det kan være å telte i hagen eller gå få kilometer til en bålplass i skogen. Der er også her våre store eventyrere startet, og mange av de har fortsatt mange av de gode minnene fra friluftslivet i bakhagen og har like stor glede av det i dag. Det er også dette friluftslivet som er det viktigste, man kan ikke alltid være på lange turer. Kunsten er å kunne glede seg av de enkle opplevelsene, og drømme om de store!

Hold utstyrstrykket nede.

Man trenger ikke de dyreste gore-tex-klærne for å komme seg ut, man trenger ikke dyre spesialsko for å ha det komfortabelt. Bruk det utstyret du har. Penger skal ikke være et hinder for friluft og aktivitetsglede. Har du slalomski og step-in-sko fra 90 tallet er gleden sannsynlig like stor som om du har årets modell. Utstyrsnivået kan utvikles med erfaringen og ønsket om et mer aktivt friluftsliv. Da gjør man også bedre valg selv og kan bygge en fornuftig utvalgt utstyrsbod med tiden.

Bieffekter! Det er mange biefekter med friluftslivet som neppe trenger mer forklaring. Forbedret helse, sterkere, bedre utholdenhet og man blir rett og slett gladere!

Ses i skogen eller på fjellet!