Foto: Lise von Krogh.

Lag smakfullt grovbrød med koriander og fennikel.

Jeg har masse deilige, økologiske korianderfrø fra i fjor sommer. Jeg fikk ikke til å dyrke koriander som grønn urt, den gikk rett i blomst. Nydelige hvite blomstre som til slutt ble til korianderfrø på høsten. Jeg tror jeg plantet omlag 12 småpotter med korianderplanter og det gav ett fullt syltetøyglass med frø. Til tross for at korianderurten feilet, så feilet ikke krydderet.

NB! Korianderfrø må være helt tørket før de legges på glass. De kan tørkes i stekeovnen på lav varmen i noen timer. Koriander som ikke er helt tørket, kan mugne dersom de legges i glass med tett lokk. De kan også oppbevares i papirposer. Les mer her om tørking av koriander (NB! Engelsk)

Korianderfrø er utrolig godt i matlaging, særlig om du er glad krydret mat. Koriander er en opprinnelig urt som kommer fra middelhavsområdet og brukes i matlaging i Sør-Europa, Afrika og Asia. Visste du at koriander sammen med fennikelfrø er utrolig godt i brødbakst?

Korianderfrø har blitt brukt i folkemedisinen mot en rekke plager og lidelser, som revmatisme, leddsmerter, mage- og tarmplager, fordøyelsesbesvær, søvnløshet, angst, nedsatt appetitt og kramper. Listen er lang, og enda lengre blir den om vi nevner hva folkemedisinen mener korianderekstrakt kan være godt for … Det gjenstår å få dette bekreftet dette gjennom god vitenskapelig forskning på mennesker, selv om laboratorieforsøk utenfor kroppen virker lovende med hensyn til en viss betennelsesdempende effekt.

Det som uansett er sikkert er at korianderfrø smaker fantastisk!

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for økologisk.no og hentet fra bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt


Oppskrift: Eltefritt koriander- og fennikelbrød

Du trenger følgende til et stort brød eller to småbrød:

8 dl kaldt vann
1/2 pose tørr gjær
1000 gram mel – 500 g siktet speltmel, 300 g fint sammalt speltmel og 200 g fint sammalt rugmel
1-2 ts salt
2 ts grovt støtte korianderfrø
1 ts grovt støtte fennikelfrø

Slik gjør du: 

Rør gjæren ut i vannet og bland godt sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Dekk til og la deigen stå i minst 12-20 timer til heving (du kan for eksempel sette deigen om kvelden, og lage brødet når du kommer hjem på ettermiddagen dagen etter). Ta deigen ut og strekk og fold den fire ganger. La den heve i et par timer til.

Strekk og rull den ut til en lang pølse som du tvinner. Dryss den med litt ekstra koriander- og fennikelfrø. Sett den til ny heving i 45-60 min.

Sett brødet nederst i en ovn forvarmet ovn til 225°C som du setter ned til 200°C. La brødet steke i ca. 30 minutter. Når brødet er ferdigstekt skal du høre en hul lyd dersom du banker på brødet med et knivskaft.