Foto: Thinkstock Ronstick

Sjekk om det er noe du bør ta tilskudd av.

Det selges på matbutikken, apoteket, helsekost, kanskje av naboen og ikke minst på internett. Helsekosttilbudet er enormt. Men trenger du egentlig kosttilskudd?

Vi har delt inn kosttilskuddene som selges veldig grovt i kategorier. Noen vil kanskje tenke disse er for store, men vi tror det er en ganske grei inndeling.

Vitamin- og mineraltilskudd

Dette er de tilskuddene jeg selv anbefaler til pasienter, basert på en vurdering av kostholdet deres. De fleste nordmenn har for eksempel et for lavt inntak av vitamin D fra kostholdet i vinterhalvåret, og dette er det tilskuddet jeg oftest anbefaler. Jeg tar selv vitamin D om vinteren for å forebygge mangel, selv om jeg spiser fisk og andre kilder ofte. På sommeren får vi nok vitamin D gjennom huden. Vitamin D får du blant annet fra tran. Tar du tran får du i tillegg i deg nok av de viktige omega-3 fettsyrene.

Hvilke vitaminer og/eller mineraler man trenger avhenger av kosthold og om man har en påvist mangel. Hvis vi ser bortifra påviste mangler som åpenbart bør behandles, er det veldig individuelt hva den enkelte trenger. Veganere trenger kanskje et par tilskudd for å få i seg det de trenger, mens eldre kanskje trenger en multivitamin fordi energibehovet og dermed matinntaket er redusert og det blir vanskelig å få i seg alt.

Jeg anbefaler mine pasienter å ta tilskudd fra apoteket, da disse er kvalitetetssikret ift innhold og produksjonsmetode. I plantemidler som selges på helsekost er ikke innholdet kvalitetssikret på samme måte, og du kan risikere og få enten mer eller mindre enn det som står på pakken.

Lurer du på om kostholdet ditt er godt sammensatt kan en fin start være å registrere en profil på kostholdsplanleggeren.no. Der kan du registrere hva du spiser over en uke, og se om det er noen næringsstoffer du får altfor lite av. Dette kan være en fin pekepinn.

Mer olivenolje, rapsolje, nøtter, tran og fisk!

Urte- og plantekonsentrater

Dette er en stor gruppe tilskudd, og det selges nok mye av dem i Norge. Men hva hjelper de egentlig for? Markedsføringen på pakkene er ofte ganske vag, og det er gjerne trukket ut ett innholdsstoff, som vitamin C. Deretter står det gjerne noe sånt som at «vitamin C bidrar til nervesystemets normale funksjon». Som er lov å hevde, og stemmer, men det betyr ikke at du trenger produktet for å ha et normalt fungerende nervesystem. Du trenger nok vitamin C i kostholdet, og det har du høyst sannsynlig allerede.

Disse tilskuddene er likevel stort sett ufarlige. Ofte inneholder de ikke det de lover engang. Men noen av tilskuddene kan ha ingredienser som har en effekt på kroppen, og kan dermed også risikere og interagere med medisiner. Så om du velger å bruke noen slike produkter, særlig om du har en sykdom, så vis legen din hva du tar! Tar du flere tilskudd med lignende ingredienser blir risikoen for negative effekter større.

Så hvis du har lyst til å gå for urter; kjør på med friske urter! De er stappfulle av antioksidanter som er bra for deg!

Sunn med urter og krydder

Tilskudd som lover gull og grønne skoger

Jeg skjønner godt at det er lett å falle for fristelsen. Hvem vil ikke poppe en pille og blir slankere, sterkere, brunere, eller få mer energi? Jeg kan ofte bli fristet av dette selv! Men la oss stikke fingeren i jorda her. Hvis dette virkelig var tilfellet, ville vi tatt produktet alle sammen. De fleste som ønsket å gå ned i vekt ville tatt slankepillen som faktisk fungerer! Men den gjør ikke det. Da ville den vært på resept. Og vi fortsetter å bli lurt, om og om igjen.

Trenger kroppen algepulver og gojibær?

Innlegget er hentet fra Mari Eskerud sin blogg Eskerud ernæring